U trendu

Kovačica primer sloma medijskih reformi

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da primer RTV OK iz Kovačice predstavlja dokaz tvrdnje da su medijske reforme u Srbiji doživele slom kao i da su, pored medijskih sloboda ugroženi položaj novinara i opstanak medija, ali i prava gradjana.

Prema navodima dva novinarska udruženja, zaposleni u RTV OK iz Kovačice, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, ostvarili su pravo na besplatne akcije, a država, odnosno Ministarstvo privrede, „izbegava da se prenos tih akcija i realizuje“.

„To se dešava najverovatnije zbog činjenice da novi vlasnici nisu politički podobni. U medjuvremenu je taj medij postao propagandno sredstvo u rukama nove lokalne vlasti, predvodjene Srpskom naprednom strankom, a ‘nepodobni novinari’ ne primaju platu i onemogućeno im je da profesionalno obavljaju posao“, piše u saopštenju.

Navodi se da je prema saznanju NUNS i NDNV, RTV OK trenutno u teškoj finansijskoj situaciji, te da postoji pretpostavka da je „cilj novog menadžmenta njegovo gašenje, kako bi se onemogućilo da novinari postanu vlasnici medija i oslobodio prostor za novu, partijsku radio-televiziju“.

„Više je nego jasno da je vlast, odnosno vodeća vladajuća stranka učinila sve da napravi potpunu konfuziju u sprovodjenju medijskih zakona sa ciljem da zadrži ili uveća svoj enormni uticaj na medije, a da je Kovačica samo jedan od mnogobrojnih primera“, naveli su NUNS i NDNV.

Udruženja su ocenila i da Opština Kovačica „drastično krši“ medijske zakone, jer odbija da objavi ko je dobio sredstva na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa koji je raspisan početkom ove godine.

„Niko ne zna kome je ova lokalna samouprava dodelila 17,5 miliona dinara i po kojim kriterijumima, iako je bila dužna da po Zakonu o javnom informisanju i medijima tu informaciju objavi na svom veb-sajtu, kao i da je dostavi svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi“, dodaje se u saopštenju.

NUNS i NDNV su istakli i da RTV OK ima poseban značaj i kao višejezični medij, te da zbivanja u toj opštini mogu „veoma negativno da se odraze i na medjunacionalne odnose“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.