U trendu

Kragujevc 37. po indeksu transparentnosti u 2015. godini

Na listi od 145 opština i gradova, koji su rangirani po indeksu transparentnosti u 2015. godini, Kragujevac se nalazi na 37 mestu, saopštila  danas organizacija Transparentnost Srbija.

Ta organizaija navodi da su lokalne samouprave ocenjivane prema više od 87 indikatora, a mogući maksimalan broj bodova bio je 100.

„U Kragujevcu je dobro stanje po pitanju dostupnosti informacija o radu skupštine i javnim nabavkama, informatoru o radu, dok je indeks značajno niži po pitanju dostupnosti informacija o budžetu i o javnim preduzećima i javnim ustanovama“, rekao je saradnik Transparentnosti Zlatko Minić.

Prema njegovim rečima, Transparentnost Srbija je uradila rangiranje 145 opština i gradova u Srbiji, dok su 23 gradske opštine ocenjene, ali nisu rangirane.

„Proveravali smo kako funkcionišu procedure, obišli smo prostorije uprava i šta je to što gradjani zatiču. Ocenjivali smo koliko su dostupni podaci o radu skupština, javnim nabavkama, javnim raspravama, stanje informatora o radu, dostupnosti informacija“, rekao je Minić.

Od mogućih 100 bodova, samo Paraćin ima više od 70 bodova – 74, i nalazi se na prvom mestu.

Iza njega je Indjija sa 66 bodova.

Od opština u Šumadiji, najbolje je plasirana opština Knić sa 49 bodova, a odmah iza nje je Kragujevac sa indeksom 48 i 37. mestu.

Iza njih su Batočina sa 43, Arandjelovac sa 42, Topola sa 41, Rača sa 38 i Lapovo sa 37 bodova.

Ocenu iznad 50 bodova imaju 32 lokalne samouprave.

Na dnu tabele sa 11 bodova su Bela Crkva i Smederevska Palanka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.