U trendu

Kraj srpske svadbe: Ko se oženio, oženio

Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da angažuje muzičare bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora, kazne se kreću od 20.000 do čak 300.000 dinara.

Uredbom Vlade Srbije, kojom bi estrada trebalo da se izvuče iz „sive zone“ poslovanja, muzičari će od danas pa ubuduće biti primorani da za svaki nastup u klubu, kafani, pa čak i pod šatrom na livadi, potpišu Ugovor o izvođačkom delu.

U ugovorima će morati da bude navedena visina honorara koji će im biti isplaćeni na žiro-račun, a visina nadoknade ne sme da bude manja od minimalne cene rada.

Iako udruženja koja zastupaju i ugostitelje i estradne umetnike poručuju da će od odluke Vlade koristi imati svi — umetnici, jer će im biti uplaćivani porezi i doprinosi, poslodavci, jer će izaći iz „sive zone“, i država, koja će ubirati poreze, sagovornici Sputnjika ne očekuju baš ružičastu budućnost.

Poznati folk pevač Mitar Mirić kaže za Sputnjik da nije čuo za uredbu i dodaje da, poslednjih godina, uglavnom radi u inostranstvu.

Ugostitelj koji je želeo da ostane anoniman rekao nam je da, suočen sa dosadašnjom „poslovnom klimom“, ne očekuje nikakav boljitak, već dodatne komplikacije u poslovanju. Prema njegovim rečima, većina ugostitelja radije će izbaciti živu muziku sa repertoara, nego što će ulaziti u komplikovane poslovne aranžmane sa muzičarima.

Inače, mediji su javili da će ugostitelji koji ne budu imali sklopljene ugovore sa muzičarima plaćati kazne i do 300.000 dinara, preti im se i zatvaranjem lokala, a dužni su i da provere da li muzičari poseduju obaveznu licencu.

Prema procenama Ministarstva kulture „na crno“ radi oko 3.000 izvođača u Srbiji. Ta odluka neće poštedeti čak ni mladence koji odluče da se venčaju pod šatorom u sopstvenom dvorištu. U tom slučaju, đuvegija će sa angažovanim muzičarima, nakon što utvrdi da poseduju licencu, morati da sastavi Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, koji je „važeći i pred svedocima i pred sudom“.

Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da angažuje muzičare bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora, kazne se kreću od 20.000 do čak 300.000 dinara.

Jedan relativno friški mladoženja rekao nam je da bi danas verovatno odbio da stupi u brak posle golgote koju mu je priredila srpska birokratija uoči jednog od najsrećnijih dana u svome životu. Po Porodičnom zakonu, podseća on, vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom, s tim što se u prvom slučaju birokratske zavrzlame svode na odlazak u opštinu i plaćanje takse.

1 komentar
  1. Filip Romanski

    Sto se tice onih kod nas zaista ruralnih svadbi,nije mi zao,ako ih vise ne bude.To je toliko prostacki,toliko prevazidjeno,da mi se gadi,kada vidim,neki par,koji bi trebao da ima,savremenije poglede na zivot i obicaje, kako uz urnebesnu folk muziku i trubace,fingiraju neko namesteno raspolozenje.A jos,kada pred crkvom,zaigra i kolo sa svadbarima,muka mi pripadne,od prostakluka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike