U trendu

Do kraja godine otvaranje novih poglavlja

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da očekuje da do kraja godine budu otvorena nova poglavlja.

„Od prošlogodišnjeg izveštaja smo otvorili četiri poglavlja i očekujemo da do kraja godine budu otvorena naredna“, rekao je Davenport na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo i da je Evropska komisija preporučila da se otvori poglavlje pet o javnim nabavkama, a da je sada na zemljama članicama da se izjasne o tome.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije realističan i dobro sastavljen, iako on lično ne mora nužno da se saglasi sa svakom ocenom koja je u njemu izneta.

„Za nas je važno da u gotovo svim poglavljima ostvarujemo napredak. Takođe je bitno što Evropska unija veoma pozitivno ocenjuje političku ulogu koju Srbija ima u regionu i ulogu koju je imala u migrantskoj krizi“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka sa šefom Delegacije EU u Beogradu Majklom Davenportom.

On je ocenio da će sada, u skladu s „demokratskom orijentacijom zemlje i slobodom izražavanja“, svako tražiti u tom izveštaju ono što mu odgovara.

„Neki će tražiti isključivo pozitivne (ocene), a neki nešto što ne bi mogli da nazovu potpuno pozitivnim“, rekao je Vučić i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Evropska unija, kao i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond pre toga, prepoznala odlične rezultate srpske ekonomije i rast koji je veći od očekivanog.

Premijer je dodao da ostaje još mnogo toga što treba da se uradi, poput nastavka reforme pravosuđa koje mora da postane efikasnije i potpuno nezavisno.

On je rekao da je video primedbe o nesaradnji s Haškom tribunalom, povodom neizručenja troje pripadnika Srpske radikalne stranke zbog, kako je rekao, „čudnog krivičnog dela“, kao i o saradnji Srpske napredne stranke s Jedinstvenom Rusijom.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji zbog pomoći prilikom poplava, ali i u procesu reforme javnih preduzeća, državnog aparata i u drugim segmentima.

„Srbija je na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva i borićemo se za to… Srbija čvrsto i nedvosmisleno korača ka punopravnom članstvu“ u EU, rekao je Vučić i izrazio nadu da će još pregovaračkih poglavlja uskoro biti otvoreno, a da će neka od njih biti i zatvorena.

Komentarišući izbore u SAD Vučić je izjavio da će „njegov drug Đulijani“ sada verovatno postati važan deo establišmenta SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.