U trendu

Kristijan i Goga Sekulić u galeriji – bunt ili stvarnost

Kristijan Golubović, Goga Sekulić i druga imena estradnih ličnosti i učesnika rijalitija našla su se ovih dana u Knjizi utisaka u Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, ustanovi koja nosi ime ove poznate umetnice i otvorila  pitanje da li je to odraz sveta u kome danas živimo ili bunt protiv rijalitija u kojima ove ličnosti učestvuju.

Samo nekoliko dana pre nego što je Gugl svoj pretraživač posvetio jednoj od najvećih srpskih slikarki Nadeždi Petrović u galeriji koja nosi njeno ime, neki od posetilaca su u knjizi utisaka ostavili posvete, potpisavši se pored ostalih, kao Goga Sekulić, Kristijan Golubović, Zorica Marković, Lepa Brena, a nekima je upućena podrška da pobede u rijalitima čiji su učesnici.

Potpise su, najverovatnije, ostavili učenici čačanskih škola koji su bili u grupnoj poseti Galeriji.

Direktorka Galerije „Nadežda Petrović“ Milica Petronijević ocenila je da je to naša svakodnevnica i odraz sveta u kome deca žive.

„Činjenica je da smo mi brojnim radionicama i programima direktno uključili 200 srednjoškolaca i oko stotinu učenika iz osnovnih škola koji rade lepe predstave o Nadeždi Petrović. Međutim, to nije bilo interesantno javnosti i medijima“, rekla je ona.

Petronijević je podsetila da je Nadežda Petrović jedna od najznačajnijih umetnica na početku 20. veka i da Galerija ima za cilj razvijanje kulture pamćenja i odnos prema nacionalnoj istoriji.

Međutim, povodom najnovijih  „utisaka“ Petronijević napominje da za to Galerija nije odgovorna.

„Očigledno je da je našu stvarnost preplavio neki rijaliti šou i ljudi za koje se ne zna ni ko su, ni šta su“, zaključila je ona.

Sociolog, Rada Karanac je izrazila nadu da to nije slučaj sa svom decom i istakla da te stvari ne treba generalizovati.

Karanac kaže za Tanjug da neki natpisi koji su bili u Knjizi utisaka, a koji su snimljeni, pokazuju zapravo moć medija.

„Odeljenske starešine i vršnjaci treba da pričaju o tom problemu da bismo znali zbog čega su pojedina deca uradila tako nešto i kako se to desilo, a u svemu ne treba zanemariti ulogu škole“, navela je ona.

Karanac smatra da mediji vole da prave senzacionalne sadržaje koje plasiraju gledaocima i čitaocima i ocenjuje da se Knjiga utisaka iz Galerije može povezati sa grafitima.

Možda su, zaključuje Karanac, deca samo iznela svoje mišljenje o nekima koje vole, ali ne isključuje ni mogućnost da je to bio vid bunta protiv rijalitija onih koji su ostavljali utiske u knjizi o Nadeždi Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar