U trendu

Krizni štab zaseda danas: Evo o čemu će se odlučivati

Broj novozaraženih virusom korona raste, kako su epidemiolozi i najavljivali, pa je u utorak registrovano novih 290 pozitivnih, od 10.446 testiranih. Kako brojevi sve više zabrinjavaju lekare i kako bismo već danas mogli premašiti 300 novih kovid pacijenata dnevno, članovi Kriznog štaba su odlučili da se, umesto 1. avgusta, sastanu već danas.

Očekuje se da usvoje preporuku Nacionalnog tela za imunizaciju (NIGAT) da se uvede i treća doza antikovid-cepiva, šest meseci nakon primljene druge, posebno za zdravstveno osetljive grupe stanovništva i za stare. Treća doza, kao ni prethodne dve, neće biti obavezna, ali je preporuka, koju će Krizni štab verovatno usvojiti, da je prime pacijenti na imunosupresivnoj terapiji, na dijalizi, oni kojima je transplantirana koštana srž, stariji od 70 godina, stanari domova za stare i zdravstveni radnici. Moći će da je prime i svi ostali građani. Mišljenje NIGAT je da treća doza treba da bude RNK vakcina, što je kod nas „Fajzerova“, a u svetu je isti tip cepiva i „moderna“, koja će kod nas biti dostupna od oktobra. Međutim, nema nikakvih prepreka da građani prime i bilo koju drugu raspoloživu vakcinu.

Osim o imunizaciji, Krizni štab će danas razgovarati i o epidemiološkim merama, ali, kako saznajemo, neće biti uvedene nikakve nove restrikcije. Razmatraće se trenutna situacija, dinamika kojom bi mogao da raste broj zaraženih i kako se treba pripremiti za predstojeći talas kovida, koji su epidemiolozi najavili već za septembar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.