U trendu

Krkobabić i Hočevar o razvoju zadrugarstva (VIDEO)

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovarao je danas sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom o unapredjenju regionalnog ruralnog razvoja i pospešivanju koncepta zadrugarstva, a u cilju očuvanja sela Srbije.

„Razgovarali smo o ključnim stvarima za Srbiju, kako pomoći ravnomeran regionalni razvoj, ruralni razvoj i očuvanje sela“, rekao je Krkobabić novinarima posle sastanka.

Istakao je da su na sastanku konstatovali da je zadrugarstvo ili razvoj kooperativa u selima jedan od načina  koji omogućavaju da ta sela opstanu i zažive.

„Istovremeno socijalno preduzetništvo predstavlja šansu za marginalizovane socijalne grupe, kao i ugrožene grupe i daćemo im punu podršku“, dodao je Krkobabić.

On je rekao da će u narednom periodu biti pojačana aktivnost u delovima Srbije, selima  i naseljima, gde je katoličko stanovništvo i da će zajedno pokušati da urade konkretne i odrede  gde mogu da se formiraju nove zadruge ili da se pomogne postojećim.

„Cilj je stvaranje novih uslova za život u tim naseljima, a sve to imaće za cilj da mladi ljudi, imaju mogućnost izbora da ostanu na selu“, rekao je Krkobabić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao  da je zadovoljan sastankom sa ministrom Krkobabićem i da su pronašli put kako bi u budućnosti što više saradjivali na razvoju zadrugarstva.

„Osnovno pravilno socijalnog učenja i hrišćanstva je da ljude objedinjujemo“, rekao je on.

On je rekao da je ovo bio prvi susret na kome su evidentirali mogućnosti saradnje, a da će u narednom periodu razmotriti gde je moguće započeti aktivnosti zadrugarstva i uposliti ljude.

„Porodica je osnov svakog društva i ukoliko mladi budu ostajali na selu i tamo formirali svoje porodice to će biti na dobrobit svih. Naš zadatak je da učinimo sve da mladi ovde i sada imaju svoje dostojanstvo“, zaključio je on.

Hočevar je i predsednik humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas koja je realizovala različite programe za zaštitu siromašnog ili ugroženog stanovništva i pomoć socijalno ranjivim grupama u Srbiji, kao što su stari ili osobe sa invaliditetom.

CELOKUPAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.