U trendu

Kroz dodatne centre za pomoć beskućnicima prošlo njih 350

BEOGRAD – U Beogradu je kroz pet dodatnih centara za pomoć beskućnicima, koji su nedavno otvoreni, za mesec dana prošlo 350 sugrađana bez krova nad glavom.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da je još tokom letnjih meseci napravljen plan o smeštaju ugroženih lica tokom zimskog perioda i hladnog talasa.

„Želeli smo da otvorimo što veći broj prihvatnih centara, kako bi sam smeštaj i pomoć bili što dostupniji“, rekla je Stanisavljević gostujući na Studiju B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Podsetila je da je u prethodnom periodu otvoreno dodatnih pet lokacija za lica bez krova nad glavom – dva prihvatna centra, na Vračaru i Autokomandi, sa dodatnih 40 kreveta i izolacionim blokom, kao i tri dnevna centra u Sazonovoj, Solunskoj i Jabučkoj ulici.

„Kroz njih je za mesec dana prošlo 350 sugrađana bez krova nad glavom“, rekla je Stanisavljević.

Navela je da je beskućništvo poseban društveni fenomen i problem jer, kako kaže, neka lica ne žele da prihvate i promene navike života, kao ni ponuđenu pomoć.

Ukazala je da sugrađani, ako na ulici vide lice koje je promrzlo i kome je pomoć hitno potrebna, treba da pozovu Hitnu pomoć, Komunalnu miliciju, policiju ili Centar za socijalni rad.

„Naše je da izađemo na teren, ukažemo pomoć toj osobi i ukoliko ona pristane, smestimo je u prihvatilište ili neki od prihvatnih centara. Omogućili smo takvim licima i da se prijave na adresu centara za socijalni rad i dobiju ličnu kartu kojom ulaze u sistem zdravstvene i socijalne zaštite. Za lica koja to ne žele, omogućili smo da dobiju obrok u narodnim kuhinjama“, rekla je Stanisavljević, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.