U trendu

Kruševac: 12 lekara zaraženo virusnom infekcijom

U Opštoj bolnici Kruševac, gde je zbog simptoma kapljične infekcije sa posla odsustvovalo više zaposlenih, kao i u domovima zdravlja rasinskog okruga, vrši se kontinuirani nadzor nad prijavljivanjem zaraznih bolesti, izjavila je danas direktor Opste bolnice Vesna Stević.

„S obzirom da se radi o kapljičnoj infekciji, nema mesta panici, jer je klinička slika veoma blaga, ali je od značaja preduzimanje svih protivepidemijskih mera za ovakvu vrstu infekcije“, rekla je Stević.

Zaključno sa današnjim danom, u Opštoj bolnici Kruševac, odsustvuje sa posla zbog simptoma bolesti osam medicinskih tehničara, precizirala je ona i dodala da se sumnja na morbile.

„Vrši se kontinuirano sprovođenje protivepidemijskih mera i praćenje zdravstvenog stanja, kako zaposlenih u Opštoj bolnici Kruševac, tako i građana na teritoriji grada Kruševca“, istakla je Stević.

Kako je navela, 28. novembra u popodnevnim časovima dobijena je informacija da šest radnika nije došlo na posao zbog povišene telesne temperature, o čemu je odmah telefonskim putem obaveštena Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje.

Sledećeg dana, 29. novembra, sa posla je odsustvovalo još 12 osoba zbog povišene telesne temperature, a neki su imali i osip.

Urađena je preliminarna anketa telefonskim putem kod četiri osobe i postavljena sumnja na morbile. Istog dana održan je hitan sastanak komisije za suzbijanje intrahospitalnih infekcija.

Zaključak Komisije bio je da se 30. novembra organizuje pregled svih zaposlenih sa povišenom telesnom temperaturom u posebnoj prostoriji Infektivnog odeljenja. Uzeta je krv za laboratorijsko ispitivanje od 13 osoba i istog dana uzorci su transportovani na Institut „Torlak“.

Na Komisiji su predložene sve protiv epidemijske mere koje treba sprovesti hitno. O svemu je obavešten Institut za javno zdravlje „Batut“ i Ministarstvo zdravlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.