U trendu

Krzini štab: Građani, vratite se do petka u Srbiju, sledi pojačan nadzor

Od petka u 18 časova uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja, izjavila je danas zamenik direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

„Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona“, rekla je Kisić novinarima.

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.

Preporuke svetskih organizacija, dodaje Kisić, jesu da taj nadzor traje do 10 dana.

Kistić ističe da je Krizni štab doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta.

Ukazuje da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik, te da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom da veliki broj naših građana boravi u CG.

Rekla je da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i BiH.

„To napominjemo zato što je veliki broj naših građana u tim zemljama“, rekla je Kisić.

Kisić navodi da je juče primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je, ističe, bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala.

Ističe da je kod nas trenutna epidemiološka situacija povoljna, ali da građani u tim zemljama predstavljaju opasnost za širenje zaraze.

„Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju, nakon toga ćemo imati drugačiji režim za sve putnike“, rekla je Kisić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)