U trendu

Kubanska vakcina vid političkog marketinga

Priča o kubanskoj vakcina protiv raka pluća „cimavaks“ predstavlja najprizemniji vid promocije i reklame, apsolutno neprimereni marketing u službi mnog čega pa i politike, ocenili su danas učesnici okruglog stola u organizaciji Nove stranke.

„Različiti menadžeri, stručni odbori i klegijumi Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije odbijali su tri puta registraciju cimavaksa“, rekao je konsultant za odnose sa javnošću i bivši PR menadžer te Agencije Aleksandar Tucović na tribini „Sve što smo želeli da znamo o kubanskoj vakcini protiv raka pluća, a nismo u prilici da pitamo“.

Tucović je dodao da je Kuba po pitanju registracije lekova presedan, jer se tamo lek prvo registurje a onda se rade ispitivanja.

Prema njegovim rečima, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je u Skupštini Srbije priznao da je „cimavaks“ neregistrovan lek.

„Ovo je četvrti put da se ti pacijenti i porodice ponadaju“, rekao je Tucović i dodao da su od aprila do danas više puta prekršeni Zakon o lekovima i Pravilnik o načinu reklamiranja.

„Čak se i neko najbitniji u Ministarstvu zdravlja juče slikao sa preparatom ‘cimavaks’ a to je nepojmljivo u ozbiljnim zemljama“, rekao je Tucović i dodao da će njegove kolege u reginu sigurno kampanju o vakcini koristiti kao studiju po pitanju marketinga.

On je takodje, izrazio nezadovoljstvo što se protiv svega što se dešava oko vakcine nije niko digao već se sedam dana na nacionalnoj televiziji apsolvira da li je ili doktor sa Kube stigao ili nije, da bi se reklo da za sada imamo samo osam pacijenata na koji su ispunili uslove za lečenje „cimavaksom“.

Zamenica predsednika profesionalnog udruženja KLINIS i konsultant za klinička ispitivanja Aleksandra Pešić rekla je da je „cimavaks“ registrovan samo na Kubi, Peruu, Brazilu i Rusiji.

Koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke Aris Movsesija ocenio je kao „nitkovluk“ to što mnogi iz struke odbijaju da pričaju o vakcini.

Na skupu je, takodje, rečeno da je priča o vakcini u Srbiju stigla zahvaljujući „ekonomskom patriotizmu“ uvoznika Zorana Vujovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.