U trendu

Kubanski lek prvi put primenjen u Srbiji

Kubanski preparat za lečenje adenokarcinoma pluća „Cimavax EGF“, danas je prvi put primenjen u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Dve pacijentkinje koje su ispunile kriterijume i dobrovoljno pristali na primenu terapije, dobile su prve doze leka u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“, a obišli su ih ministar zdravlja Zlatibor Lončar i doktor Pedro Kamilo Rodriges, imunolog iz Kube, vođa tima koji je patentirao lek.

Pacijentkinje su pre tri dana primile indukcionu terapiju – jednu vrstu pripreme organizma za davanje kubanske leka, koje po planu sledi nakon 72 sata.

U klinici na Bežanijskoj kosi ukupno će devetoro pacijenata primit vakcinu, a pored dve koje su danas primile lek, još četvoro pacijenata je na indukcionoj terapiji, dok troje čeka na nju.

Ministar Lončar je rekao novinarima da su vakcine za obolele „ozbiljna“ nada.

„Došao je i taj dan kada su date prve vakcine. To je za ove ljude ozbiljna nada, oni veruju u ovo i imali su veliku želju da prime ovu vakcinu“, rekao je Loncar.

Kako kaže, njihovo stanje će se praititi, da bi se videlo kako reaguju i kakvi su efekti.

„Ovo je samo početak, nismo krenuli sa većim brojem obolelih, hteli smo da idemo korak po korak i da se prvo svi upoznaju lekom, procedurama i u zavisnosti od interesovanja i efekata, nastavićemo da radimo“, dodao je Lončar.

Podsetivši da u okruženju niko nema lek „Cimavax EGF“, ministar je podvukao da je veliko interesovanje iz regiona i da se traži rešenje za sve koji nisu naši osiguranici, a žele vakcinu.

„Za sada, oni će verovtno moći da provere kod nas da li su kandidati za vakcinu, a mi ćemo nastaviti da razgovaramo kako oni mogu da dođu do vakcine“, rekao je Lončar.

Kubanski imunolog Pedro Kamilo Rodriges, koji je juče boravio u Novom Sadu, kako bi se pogledao analize tamošnjih kandidata za lek, rekao je da još uvek nije zvanično određeno koliki je broj pacijenata u KC Vojvodine.

„Smatram da će biti dvoje, ali čekamo dodatne analize“, rekao je on.

Lek se koristi više puta, na 28 dana. Prva doza se daje da bi se aktivirao imuni sistem, a svaka sledeća primena se koristi kako bi se pojačalo njeno dejstvo.

Srbija je za sada nabavila 1.680 jedinica leka za 30 pacijenta koji će ga primiti u narednih godinu dana.

Memorandum izmedu Instituta CIMAB i Instituta „Torlak“ o nabavci leka potpisan je u oktobru.

Na taj način je realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.