U trendu

Kuburović: Za 12 meseci 44.729 prijava nasilja u porodici, Mihalović: Potreban SOS broj

U porodičnom nasilju u Srbiji u 2018. je ubijeno je 30 ljudi, 23 žene i sedam muškaraca, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović i dodala da je od 1. juna prošle godine do 31. maja ove podneto 44.728 prijava za nasilje u porodici.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja nije prisustvovala konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kojoj su govorili, pored Nele Kuborović i ministri Zoran Djordjević i Nebojša Stefanović, ocenila je da je neophodno da se u cilju rešavanja problema nasilja u porodici uvede nacionalni SOS telefonski broj.

„Broj prijavljenih slučajeva nasilja je veliki, možda je zabrinjavajuće veliki ali pokazuje da su žrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju“, rekla je Kuburović nakon sednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, na kojoj su razmatrani rezultati primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu pre godinu dana.

Prema rečima Kuburović u 16.185 slučajeva bilo je predloga za izricanje mere prilikom prijave nasilja, a sudovi su usvojili produženje hitne mere na 30 dana u 15.617 sučajeva.

Takodje, navela je da se iz činjenica vidi da su institucije spremne da spreče da porodično nasilje eskalira i dodala da su u tom periodu izradjena 10.503 individulana plana za zaštitu žrtava.

Kuburović je podsetila da svi kao društvo moramo bolje da reagujemo jer nasilje nije privatna stvar.

Ministar policije Nebojša Stefanović ocenio je da je neophodno pojačati zajedničku obuku policajaca, sudija i tužilaca jer tako daje najbolje rezultate.

Prema njegovim rečima, policija je za godinu dana izrekla 28.026 mera, od toga 8.751 meru privremenog udaljenja učinioca iz stana, 19.275 mera privremene zabrane kontaka sa žrtvom, od čega su od strane sudova mere produžene u 15.373 slučaja.

„Nismo u potpunosti zadovoljni ali značajan napredak postoji, cilj nam je da se smanji broj onih koji pomišljaju na nasilje“, rekao je Stefanović i dodao da je važno da žene znaju da nisu same, i to da nećemo samo sprečiti da ih nasilinik ponovo povredi već da će im institucije pomoći da se snadju.

Stefanović je dodao da je važna preventiva, te da će osnovci kroz cklus predavanja učiti i kako se suprotstaviti nasilju.

„Uočili smo odredjene slabosti, da nam treba više obučenih i policijaca i tužilaca, ne samo onih koji su usko obučeni za slučajeve nasilja u porodici, već i svih drugih koji mogu doći u kontakt sa ovakvim slučajevima“, rekao je Stefanović.

Ministar za rad i socijana pitanja Zoran Djordjević je naveo da je veoma bitno to što je država rešena da se izbori sa tim zlom. 

Ministarstvo će raditi na izmenama čitavog niza zakona koji će direktno i indirektno uticati na smanjenje nasilja u Srbiji, rekao je Djordjević i naveo da je nasilje u porodici jedan o gorućih problema u društvu.

Prema njegovim rečima, nakon dva ubistva u Centrima za socijalni rad prošle godine odlučeno je da se centri reformišu u četiri faze od kojih je prva završena.

Na sednici kojom je predsedavala ministarka pravde Nela Kuburović razgovarano je rezultatima jednogodišnje primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i smernicama za unapredjenje aktivnosti i prevazilaženje nedostataka, a kojoj je prisustvovala i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović je u saopštenju navela da je država u proteklih godinu dana uradila mnogo u borbi protiv nasilja u porodici, ali da to nije dovoljno. Dodala je da je potrebno raditi više na prevenciji nasilja i spuštanju aktivnosti na lokalni nivo.

„Posvećenost institucija na srpečavanju nasilja u porodici pokazuje činjenica da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno 15.617 sudskih hitnih mera i 28.000 policijskih mera, nadležni su razmotrili više od 44.000 slučajeva nasilja u porodici i donele više od 10.000 individualnih planova zaštite“, rekla je Mihajlovićeva i ocenila je i da osetljivu kariku u sustemu predstavljaju centri za socijalni rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)