U trendu

Kuburović: Za mesec dana E-sudovi

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će za mesec dana početi da rade E-sudovi koji će mogućiti potpunu elektronosku razmenu podataka, kao i da stranke praktično više neće morati da dolaze u sudove.

„Uvodjenje E-suda omogući će kompletnu razmenu podataka, kako prilikom dostavljanja podnesaka tako i prilikom pozivanja stranaka“, rekla je Kuburović koja je učestovala u radu skupa na kome je predstavljen godišnji izveštaj o radu sudova u 2017.

Kuburović je izrazila uvrerenje da će se praksa E-suda iz upravnih sudova proširiti i na privredne, jer su, kako je dodala, privredni subjekti, koji raspolažu i elektronskim potpisima u tom sistemu daleko odmakli.

Ministarka je pozvala sudije i sudove da po ugledu na nvosadski Osnovni sud, Drugi i Treći sud u Beogradu u većoj meri koriste elektronske mogućnosti koji sudske procese čine efikasnijim, ali i omogućavaju razmenu podataka.

Sudije od prošle godine „na jedan klik“ mogu da pristupe raznim evidencijama, da dobiju adresu, podatke Agencije za privredne registre, Centra za socijalno osiguranje i tako ubrzavjuu sudski i izvršni postupak, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ministarstvo pravde će raditi i na unapredjenju statistike izveštavanja o radu svakog pojedinačnog sudije.

„Tako ćemo na jedan klik imati podatke o radu sudije, a samim tim i sudovi će se rasteretiti obaveze da šalju izveštaje i tabele“, rekla je ministarka i dodala da neki sudovi uopšte ne koriste elektronske evidencije.

Kuburović je ocenila da je proces medijacije – alternativnog rešavanja sporova u Srbiji unapredjen i pozvala sudove da pokušaju da naprave sporazume s komunalanim preduzećima i tako doprinesu lakšem rešavanju sporova.

Opravdane kritike biće prihvaćene u predlogu ustavnih amandmana

Ministarka Kuburović je kazala da tekst predloga za izmenu Ustava u oblasti pravosudja neće biti vraćan na početak, da će opravdane kritike biti prihvaćene i pojedine odredbe precizirane, dok je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ostao pri tome da tekst treba povući jer predstavlja korak unazad za nezavisnost sudstva.

Kuburović je posle predstavljanja izveštaja o rada sudova u 2017. godini rekla novinarima da su tokom javne rasprave o predlogu teksta o ustavnim amandmanima uočene opravdane kritike, i da je Ministarstvo primilo dosta dobro obrazloženih kritika koje bi mogle da udju u konačan tekst koji će uskoro biti prosledjen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

„Postoje opravdane kritike za pojedine odredbe koje nisu dovoljno precizne i jasne. Kada smo pisali, znali smo na šta se odredbe odnose, ali za javnosti je to nerazumljivo. Svakako prihvatamo takve kritike i pojedine odredbe će biti precizirane“, rekla je Kuburović.

Ona je rekla da se primedbe odnose na odredbe o premeštaj i upućivanju sudija, odredbe na razrešenje sudija gde mora da se precizira da li sudija može da bude razrešen ako je osudjen.

Ministarka je navela da je interesuje mišljenje struke i dodala da je čula i videla njihove predloge.

Dodala je da su povlačenje predloga tražili Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca.

Upitana kako to da je Ministarstvo s jedne strane a struka s druge po pitanju ustavnih amandmana u oblasti pravosudja, ona je rekla da svako ima pravo na mišljenje kao i da su konkretne, dobronamerne i argumentovane kritike i predlozi uvek poželjni.

Kuburović je navela da struka nije jedina koja se pita oko izmene najvišeg pravnog akta i dodala da svako treba da kaže ono što misli. „Na kraju će Narodna skupština i gradjani reći da li je nešto dobro ili ne“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ustavnim amandmanima smanjen je uticaj Skupštine na izbora članova Vrhovnog saveta sudstva.

Milojević je ponovio stav Vrhovnog kasacionog suda da treba povući radni tekst i dodao da očekuje da će taj tekst, posle preporuka Venecijanske komisije, ponovo dospeti na javnu raspravu jer „čak i ako dostavljeni predlog dobije pozitivnu ocenu komisije, ona nikad nije potpuno pozitivna“.

„Ovakav predlog ustavnih amandmana predstavlja korak unazad za garancije nezavisnosti sudstva“, rekao je Milojević.

Kuburović je tokom vikenda rekla da će Ministarstvo za tri sedmice izaći s konačnim predlogom ustavnih amandmana na oblast pravosudja i da će ga istovremeno proslediti Venecijanskoj komisiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.