U trendu

Kukan: Očekujem da Srbija otvori još poglavlja ove godine

Moguće je da Srbija do kraja godine otvori još poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, rekao je u sredu slovački poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan, poručivši da će Slovačka, koja predsedava Unijom, učiniti sve što može da dodatna poglavlja budu otvorena.

Kukan, koji se sa grupom evroparlamentaraca nalazi u poseti Srbiji, u intervjuu za RTS je, upitan da li treba i ubuduće strahovati od dodatnih uslova koje postavlja Hrvatska, a koji mogu da utiču na brzinu otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije, odgovorio: „Nadam se da ne“.

Podsetivši da je Hrvatska jedina postavljala nekakve dodatne uslove i da je na kraju to rešeno, s tim da je Srbija nepotrebno izgubila vreme, on je naveo da je u Zagrebu sada nova vlada, te da se svi u EP nadaju da će se budući premijer Andrej Plenković, koji je bivši evroparlamentarac, ponašati drugačije.

Na pitanje šta bi bila najveća prepreka Srbiji – ekonomske reforme, vladavina prava, medijske slobode, odnosi sa Prištinom ili, možda, hrvatska uslovljavanja – on odgovara bi sve to zajedno moglo biti prepreka i ne izdvaja nijednu od tih stavki posebno.

„Sve su to važne stvari. Za Vladu i parlament i celo društvo, važno je da se fokusirate i učinite sve da sklanjate prepreku po prepreku“, kaže Kukan.

On izražava zabrinutost za budućnost regiona, ali i veliku zainteresovanost za njegovu stabilnost, ukazujući da je sadašnja situacija krhka u mnogo aspekata i da je Balkan već dokazao da, ako ga izgube iz vida, može da prouzrokuje probleme za celu Evropu.

„Mi pažljivo pratimo šta se događa i pokušavamo da pomognemo da se ovi problemi ne otrgnu kontroli. Veoma smo zahvalni zbog uloge koju Srbija ima u tome“, ističe Kukan.

Komentarišući izjavu penzionisanog generala Armije BiH koji pominje reč rat i pretnje, on kaže da ko god pominje rat, mora da ima u vidu svoju odgovornost.

„Ne mislim da tome treba da posvećujemo preveliku pažnju, ali ne smemo je ni potcenjivati. Brisel je zabrinut, i nadamo se da će na kraju ovo ipak biti shvaćeno samo kao izjava jednog generala u penziji“, objašnjava slovački poslanik EP.

On konstatuje i da je Srbija veoma važna zemlja, te da je činjenica da Zapad i Rusija žele da ostvare svoj uticaj u Srbiji, izražavajući nadu da će srpska vlada znati da se s tim suoči na pravi način, koji će biti najviše od koristi našoj zemlji.

Kukan kaže i da veruje rečima premijera Srbije Aleksandra Vučića da želi da uvede Srbiju u EU.

„Mislim da je on ozbiljan i odgovoran političar. To treba da bude cilj. Nema ništa loše u razvijenim odnosima sa Rusijom, Amerikom, Italijom, bilo kojom zemljom. Ali, ako ste odlučili da postanete članica EU, morate da poštujete pravila te organizacije“, navodi Kukan.

Kroz ta pravila, ukazuje on, Srbija može da razvija svoje sveukupne odnose sa Rusijom, ali Vlada Srbije mora znati šta je prioritet, a on je, zaključuje Kukan, samo jedan u tom smislu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar