U trendu

Kupovina audija kap koja je prelila čašu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kupovina dva audija kap koja je prelila čašu za smenu direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića.

On je na konferenciji za novinare na Kopaoniku kazao da je bilo dobrih svari koje su uradjene za vreme mandata Aleksandra Obradovića, ali da je bilo i stvari koje su bile neprihvatljive.

„Ići ćemo što pre na javni konkurs za novog direktora. Nadam se da ćemo imati dobru ponudu“, rekao je on.

On je istakao i da nije bio zadovoljan ponudom kandidata na prethodnom konkursu i izrazio nadu da će sada biti bolje.

Na pitanje da li ima uslova za utvrdjivanje druge vrste odgovornosti Aleksandra Obradovića osim smene, Vučić je rekao da je to pitanje za nadležne državne organe.

Komentarišući pregovore sa radnicma EPS-a o otpremninama, za one koji će biti tehnološki višak, on je kazao da će se o tome i dalje razgovarati i da se nada racionalnom pristupu.

Vučić je podsetio da su tražili velike otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

On istakao i da će restrukturiranje tog javnog preduzeća, koje podrazmeva i otpuštanje zaposlenih, biti sprovedno po utvrdjenom planu.

Premijer Srbije izjavio je danas da će sa Fiskalnim savetom razgovarati o njihovim navodima da država i NALED favorizuju ideju o onlajn fiskalizaciji.

„Ja ne mislim da tu ima problema, ali spremni smo da razgovaramo“ rekao je Vučić na konferenciji za novinare na Kopaoniku.

On je istakao da poštuje Fiskalni savet i da će razgovarati o ovom slučaju sa onlajn fiskalnim kasama, dodajući da se svaka primedba Fiskalnog saveta veoma pažljivo razmatra.

Fiskalni savet optužio je Republički sekretarijat za javne politike i Nacionalnu alijansu za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da favorizuje on-lajn fiskalizaciju i naveo da bi uvodjenje on-lajn kasa, državu i privredu koštalo nekoliko desetina miliona evra.

Vučić je rekao da je ponosan na rezultate mera fiskalne konsolidacije i na povećanje različitih vrsta prihoda – PDV-a, naplate akciza i neporeskih prihoda i u 2015. i u 2016. godini, a ti trendovi se, prema njegovoj oceni, nastavljaju.

On je istakao i da su izazovi za ovu godinu rešavanje problema zaštićenih preduzeća.

„Teži deo posla je pred nama i tiče se kompanija koje prave najveće probleme, a to su  RTB Bor i Resavica“, rekao je Vučić.

On je rekao da se ove godine očekuje rast BDP od oko dva odsto.

„Nadam se da ćemo čak i da predjemo taj rast od dva odsto, iako su prognoze MMF i Svetske banke da će rast BDP biti 1,75 odsto“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.