Kuršumlija: Sedmočlana porodica živi u teškim uslovima

U planinskom selu Tijovac kod Kuršumlije, sedmočlana porodica Aleksić živi u dve prostorije trošne kuće, sklone rušenju.

Dok otac Rade i dvojica sinova svaki dan pešice idu u školu i na posao u Kuršumliju po 10 kilometara, a majka u nadnicu, briga o oboleloj baki i životinjama pala je na najmladju decu, petogodišnjeg Milovana i trogodišnjeg Nikolu.

Oni, pored svih obaveza u kući, svakodnevno, i po najvećoj studeni, nose pijaću vodu sa izvora, 1,5 kilometara od kuće.

Njihova majka Gorica Aleksić (40) kaže da su prinudjeni na takav način života, jer u kući vodu nemaju, a dvojica namladjih članova porodice moraju da vode brigu o domaćinstvu.

“Život nam je težak, da teži ne može biti”, kaže ona. 

Otac Rade Aleksić (42) se požalio opštinskim vlastima u Kuršumliji na tešku situaciju, što je pomoglo da dobije posao u komunalnom preduzeću.

“Od plate ne može da se živi. Bude taman za nešto malo hrane i za školu dvojice sinova, i više nema. Bude dana kada nema ni hrane dovoljno”, kaže Rade.

Njegova majka, baka Roksana (84) je bolesna i staračkim rukama jedino može da održava vatru da se unuci, Milovan i Nikola, bar malo ugreju. Oni kad donesu vodu sa izvora i zagreju promrzle ruke opet izlaze na mraz da nahrane stoku.

Kao i sva deca vole igru, iako za sneg nemaju ni rukavice i čizme, niti zimsku garderobu. Igračke
nemaju, pa ih sami naprave.

Milovan kaže da mašta o slatkišama, igračkama i televizoru.”Kad nahranimo kokoške kukuruzom, ostanu nam šišarke i od njih pravim igračke. Voleo bih da imam igračku mali traktor, televizor i da jedemo slatkiše”, stidljivo priča Milovan.

Aleksići u trošnoj kući imaju dve prostorije, nemaju kupatilo, pa je Gorica prinudjena da veš pere na ruke.

“U te dve prostorije imamo dva kreveta, u jednom spavaju deca, u drugom baka, a mi na patosu. Kupamo se u koritu, zagrejem vodu u loncu na šporetu”, priča Gorica.

(Beta)

Ostavite komentar