U trendu

Lane za subvencije u privatnim vrtićima dato 3 mrld dinara

BEOGRAD – Grad Beograd je prošle godine na ime refundacije roditeljima, čija deca borave u privatnim vrtićima uz subvencije grada, isplatio 3,05 milijardi dinara, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Tokom prošle godine, u privatnim vrtićima u kojima boravak dece sufinansira grad upisano je oko 4.500 dece, dok su izdvajanja iz budžeta za ovaj vid pomoći roditeljima porasla za 46,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, rekao je Gak.

On je istakao, saopštio je Beoinfo, da je u 2018. godini broj privatnih vrtića u kojima je moguće ostvariti subvenciju porastao za 90.

Tako u ovom trenutku u 341 objektu privatnih predškolskih ustanova, uz dotiranje grada u iznosu do 80 odsto od ekonomske cene državnog vrtića, boravi skoro 17.000 dece.

Izdavanja iz budžeta za subvencije su ogromna, podstakli smo nagli razvoj privatnog sektora u predškolstvu i zbog toga zahtevamo striktno poštovanje svih propisa maksimalnu bezbednost dece, kao i kvalitet usluge, rekao je Gak.

On je dodao da se saradnja nastavlja, ali i upozorio da se ove godine uvode novine u načinu izdavanja odbijenica sa kojima se deca mogu upisivati u privatne vrtiće uz subvenciju, kako bi se prednost i u privatnim vrtićima, po uzoru na državne, dala prioritetima.

Gak je rekao da je oformljena Komisija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu koja će odobravati izdavanje odbijenica svakog 5. u mesecu.

To će značiti još jedan stub kontrole ovog sektora. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan jer je pomoć grada prvenstveno i namenjena njima, poručio je Gak.

Sekretar je podsetio da je u ovom trenutku u Gradu Beogradu oko 70 odsto dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, budući da je u državnim i privatnim vrtićima upisano više od 75.000 dece, što je za oko 30.000 dece više u odnosu na pre samo pet godina.

To je veliki uspeh i nastavićemo dalje dok god ima potrebe za dodatnim mestima, zaključio je Gak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.