Latinka Perović: Elita koja želi razvoj u Srbiji neželjena i izdajnička

Foto: Beta

Istoričarka Latinka Perović izjavila je da je za dominantnu srpsku elitu kroz istoriju prioritet bio i ostao oslobođenje i državno ujedinjenje srpskog naroda, dok je „neželjena“ elita teritorijalnoj ekspanziji, ratovima i nasilju pretpostavljala razvoj države i slobodnog građanina.

„To su bili obrazovani i racionalni ljudi koji su bili tretirani kao izdajnici u odnosu na onaj prioritet, i takve su im bile sudbine. Neki od njih su bili uklonjeni sa političkih dužnosti, neki bili na robiji, u izgnanstvu, a neki kao (Ivan) Stambolić i (Zoran) Đinđić su platili cenu životom“, kazala je Perović sinoć na promociji svoje knjige „Dominantna i neželjena elita“ u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu.

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da su u društvu u Srbiji ugroženi temelji kritičke istoriografije i dodao da istoričari „tako rado sebe stavljaju u pozicije državnih servisera i ideoloških tribuna“.

Knjiga govori o 13 ličnosti: od Dobrice Ćosića koji predstavlja dominantnu elitu, preko Marka Nikezića, Koče Popovića, Milovana Đilasa, Ivana Đurića, Slobodana Inića, Ivana Stambolića, Olge Popović Obradović, Sime Ćirkovića, Novaka Pribićevića, Zorana Đinđića, Bogdana Bogdanovića i Radomira Konstantinovića, koji po tumačenju autorke pripadaju „neželjenoj“ eliti.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar