U trendu

Lazarević: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije ni počela, gradjani žive loše

Odnosi Beograda i Prištine od početka primene Briselskog sporazuma nisu normalizovani, na terenu deluje da proces normalizacije tih odnosa nije ni počeo, a gradjani u severnom delu Kosova žive sve gore, ocenila je danas urednica portala KosSev Tatjana Lazarević.

„Na terenu ne može da se govori o normalizaciji odnosa, jer ga prati narušavanje kvaliteta života običnih gradjana. Proces normalizacije nije ni započeo, na delu je nenormalizacija“, rekla je ona i dodala da u praksi nisu vidni rezultati dijaloga dve strane u Briselu.

Ona je na konferenciji „Nove politike za unapredjenje odnosa Srbije i Kosova“ u Beogradu rekla da je kvalitet života gradjana na severu Kosova loš, zato što gradjani imaju mnogo problema i ne mogu da ostvare osnovne potrebe i ispune osnovna prava.

„Kada gradjani žele da ispune osnovna prava, lutaju od jedne do druge institucije – od ostatka srpskih institucija do kosovskih, koje još nisu profunkcionisale“, rekla je Lazarević i dodala da je za gradjanje severa problematično vadjenje izvoda iz matične knjige rodjenih, lične karte, kao i ostvarivanje imovinskih prava i obavljanje privrednih delatnosti.

Lazarević je ocenila da integracija srpskih policajaca u kosovsku policiju nije poboljšala bezbednost gradjana na Kosovu, o čemu svedoči povećan broj kradja u Kosovskoj Mitrovici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar