U trendu

LDP: Hitno zatvoriti paravojni kamp na Zlatiboru koji zloupotrebljava decu

Liberalno-demokratska partija (LDP) zatražila je danas da se hitno zatvori „paravojni kamp na Zlatiboru, koji u opasnost dovodi decu koja se tamo nalaze“.

„Uz podršku i pomoć predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića napravljen je kamp po uzoru, kako sami kažu, na ruske kampove u kojima se vrši obuka dece za korišćenje naoružanja i ponašanja u borbi što je neprihvatljivo i graniči se sa zdravim razumom“, naveo je LDP.

Ta stranka je zatražila da se javnosti hitno odgovori na pitanja ko je pored Stamatovića organizator tog kampa, ko stoji iza finansiranja takvih projekata, u kojoj ulozi ruski državljani podržavaju tako nešto, kao i ko će biti odgovoran u slučaju da se dogode neke nepredvidjene okolnosti.

„Ovo ne može da se završi samo televizijskim prilozima i komentarima, već je nužno da se kamp odmah rasformira, a predsednik opštine na čijoj se teritoriji ovo održava i koji stoji iza organizatora mora se pozvati na odgovornost“, poručio je LDP.

LDP je ocenio kao neprihvatljivu bilo kakvu zloupotrebu dece, posebno takvu gde se promoviše ratna obuka, rukovanje naoružanjem i podstiče agresivno ponašanje.

„Poruka kampa je da se mladi uče da ‘postanu pravi ljudi i ratnici koji mogu da brane svoju zemlju’, što je izgovorio ruski predstavnik, objašnjavajući cilj koji žele da bude postignut,  tako da isto postavljamo pitanje ko je odlučio da živote drugih stavi u ruke nekakvih ruskih paravojnih komandanata koji obučavaju decu koja imaju 13 ili 14 godina za nekakve ratove“, naveo je LDP.

Po oceni liberala, Srbiji nisu potrebni ratovi i ruski agenti željni krvi koji po Zlatiboru spremaju decu za neke nove sukobe, već mir i rad sa mladima u želji da razumeju koliko je štetan svaki novi rat koji bi njima uništio živote.

Ruski portal Raša tudej objavio je video snimak sa Zlatibora gde je, prema opisu navedenom uz snimak, otvoren kamp za decu koji organizuju „srpske i ruske veteranske patriotske grupe“ i u kojem deca uče osnovne tehnike preživljavanja u prirodi, pružanje prve pomoći, ponašanje u borbama, pucanje iz puške i odbranu noževim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.