U trendu

Legalizacija gej brakova u Srbiji 2019. godine?

Srbija bi 2019. godine mogla da odobri sklapanje gej brakova, ako sve bude teklo po planu i programu i ne bude opstrukcija, navodi današnji „Blic“.

Kako kažu iz komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej brakova nalazi se u nacrtu ovog zakonika kao važno pitanje, ali njegovo donošenje neće odmah urediti ovu oblast.

Profesor Miodrag Orlić, član komisije, objašnjava da će izrada zakona biti gotova do kraja ove godine i predata Vladi Srbije, koja dalje treba da ga prosledi Narodnoj skupštini na usvajanje.

„Blic“ nezvanično saznaje iz Vlade da će Srbija verovatno doneti zakon sličan onom koji je predložen u Crnoj Gori.

LGBT osobe će moći pred matičarem da registruju svoje partnerstvo i da imaju sva prava kao i bilo koja bračna zajednica u našoj zemlji, dok usvajanje dece još neće biti moguće.

Ovom temom bavile su se i „Novosti“, koje navode da će jedan od glavnih zahteva ovogodišnje „Parade ponosa“ biti legalizacija istopolnih zajednica.

Pobornici ideje zakonskog rešenja istopolnih brakova kažu da ovakve zajednice de fakto postoje i da , kao i sve ostalo u društvu moraju da budu regulisane, dok protivnici tvrde da je njihova legalizacija samo korak ka legalizaciji gej brakova, a zatim i usvajanju dece.

„Zakonskim regulisanjem istopolne zajednice bila bi rešena pitanja nasledstva, zajedničkog vlasništva, poseta u blonicama u hitnim situacijama, zajedničko poizanje kredita, pravo na socijalnu pomoć… Ne postoji nijedan validan argument kojim se zakonski ne bi regulisali odnosi i zajednice koje već postoje u društvu“, rekao je za „Novosti“ jedan od organizatora „Parade ponosa“ Marko Mihailović.

Politički sociolog Ljubiša Despotović rekao je da je biološka činjenica da porodica podrazumeva oca i majku, a da je izistopolne zajednice nemogće roditi novi život.

„Zakonom treba urediti istopolne zajednice, jer one postoje, i u interesu društva je da budu uređene, pre svega kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi. Međutim, tu treba povući crvenu liniju i ne ići dalje od toga, a posebno ne dozvoliti da istopolni parovi usvajaju decu szbog zdravlja i psihofizičkog razvoja dece“, rekao je Despotović za „Novosti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.