U trendu

Lekar tvrdi da su iz bolnice u Čačku otpustili pacijenta sa živom ranom

Lekar u čačanskoj bolnici i predsednik opozicione grupe gradjana „Za napredniji Čačak“ u lokalnoj skupštini Aleksandar Radojević rekao je danas da je jedna pacijentkinja iz te bolnice otpuštena na kućno lečenje sa velikim „živim“ (dekubitalnim) ranama na telu.

Radojević je ocenio da se to dogodilo zato što lekari i medicinske sestre nemaju dovoljno vremena da se posvete pacijentima, zbog manjka zaposlenih i velikih administrativnih obaveza medicinskog osoblja.

„Doktori su napisali da je pacijentkinja primljena u bolnicu sa urednom kožom i vidljivim sluznicama, a otpuštena je posle sedam dana sa izveštajem plastičnog hirurga koji je napisao dimenzije te ogromne dekubitalne rane koja se u narodu zove ‘živa rana’. Pacijentkinja je u teškom stanju, sada je neguju kod kuće, ljudi moraju da plaćaju neke medicinske radnike koji to rade privatno“, rekao je Radojević na konferenciji za novinare u Čačku.

On je pokazao fotografije žene na kojima mogu da se vide rane i dodao da su te fotografije doneli članovi porodice da pokažu kako se vodi briga i u kojem stanju se pacijent otpušta.

„Rane na telu pacijentkinje su posledica nedovoljne brige jer sestre nemaju vremena da dodju do pacijenta koji je nepokretan, koji nosi pelenu, jer su pretrpane silnim poslovima koji su nebitni za negu i podelu terapije. Zamislite jednu sestru cele noći sa 80 pacijenata“, rekao je Radojević.

On je dodao da su lekari u čačanskoj bolnici dodatno opterećeni većim administrativnim obavezama i da su dobili još 20 svezaka u kojima treba da vode evidenciju o tome šta rade u toku radnog vremena, što prema njegovoj oceni nije zakonska obaveza.

„Zakonom o vodjenju medicinske dokumentacije koji je usvojen pre godinu dana, striktno je odredjeno šta je potrebno voditi od dokumentacije. Sada je nekome palo na pamet da, uz tu zvaničnu dokumentaciju, natovari gomilu svezaka – 20, koje ne mogu da se koriste kao validni dokument za bilo šta, jer su to obične djačke sveske koje ničemu ne služe, osim da se preti sestrama i lekarama da će biti kažnjeni“, rekao je Radojević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.