U trendu

Lekari, stomatolozi, inženjeri brže do posla i u regionu

BEOGRAD – Lekari, stomatolozi, građevinski inženjeri i arhitekte uskoro će moći lakše da se zapošljavavaju i nesmetano rade u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Preduslov za to je potpisivanje uzajamnog sporazuma šest ekonomija o priznanju stručnih kvalifikacija.

Pregovori su u toku, a generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, kao i Bojan Tubić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, očekuju da će sporazum biti potpisan u julu naredne godine, u Poljskoj, na Samitu Berlinskog procesa.

Sporazumom će biti utvrđena zajednička pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija za četiri profesije – lekari, stomatolozi, građevinski inženjeri, arhitekte, a njima će na taj način biti otvorena vrata da mogu da se zaposle i nesmetano rade u svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Naš zajednički stav je da se prvo dogovorimo oko ove četiri profesije, a zatim nastavimo i oko drugih profesija“, kaže Svilanović za Tanjug i dodaje da su pregovori o međusobnom priznavanju kvalifikacija ekonomija Zapadnog Balkana, ali i Srbije i EU formalno počeli pre nekoliko dana u Briselu, odnosno u ponedeljak, 8. oktobra.

Kako bi definisali sve tehničke detalje o priznavanju stručnih kvalifikacija ekspertski timovi zemalja Zapadnog Balkana okupljaće se jednom mesečno jer, kako kaže Svilanović, to nisu samo diplomatski pregovori, već eksperti moraju da se dogovore kako i pod kojim uslovima će priznavati te kvalifikacije.

„Cilj priznavanja stručnih kvalifikacija je da se omogući veća mobilnost lekarima, stomatolozima, arhitektama i građevinskim inženjerima u regionu i da se na taj načcin talentovani ljudi zadrže u regionu i pomognu regionalnim ekonomijama“, kaže Svilanović.

Kako je objasnio Tubić za Tanjug, predviđeno je da pregovarački timovi, koji će se sastojati od predstavnika resornih ministarstava i odgovarajućih komora, u narednih nekoliko meseci postignu sporazum o tome kako će se na najlakši mogući način, na primer u Sarajevu, Podgorici, Tirani… priznavati kvalifikacije koje su stečene u Beogradu i obrnuto.

„Zadatak pregovaračkih timova jeste da se na osnovu nacrta sporazuma, koji je već prosleđen delegacijama, ispregovara i konačan tekst sporazuma koji bi bio usvojen u julu 2019. godine i potvrđen i ratifikovan od strana ekonomija koje učestvuju u pregovorima“, kazao je Tubić.

Istakao je da će to biti od izuzetnog značaja za ceo region i dodao da bi se na taj način olakšala mobilnost pomenutih kategorija i bio bi olakšan pristup tržištima u svakoj od pojedinačnih ekonomija koje učestvuju u pregovorima.

Tubić je dodao i da je taj proces veoma značajan u nastojanjima Srbije da se pridruži EU i kazao da je deo šire politike Srbije, u smislu evropskih integracija, iako se odvija pod okriljem CEFTE i Saveta za regionalnu saradnju.

Kazao je da je u Srbiji u toku proces usvajanja zakona o regulisanim profesijama i uslovima za njihovo obavljanje, te da se taj zakon očekuje za nekoliko meseci, a da predstavlja transponovanje direktive EU iz 2005. o profesionalnim kvalifikacijama, što je jedan deo aktivnosti koje se sprovode u cilju pridruživanja EU.

„S obzirom da još nismo članica EU, na nas se ne primenjuje direktiva iz 2005. godine, ali mi zbog toga usvajamo ovaj zakon, da kada uđemo u EU imamo spremnu legislativu za to i to je jedan od uslova koji nam se postavlja u pregovorima sa EU“, kazao je Tubić.

Naveo je da se u međuvremenu upravo pregovori o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija Zapadnog Balkana sprovode u cilju toga da se pripremi teren regionu da se profesionalne kvalifikacije stečene u ove četiri oblasti lakše priznaju.

„Na taj način, kada uđemo u EU imaćemo lakšu situaciju, odnosno naše profesionalne kvalifikacije biće usklađene sa evropskim“, kazao je Tubić i naveo da su za sada predviđene ove četiri profesije, pre svega zato što su tri od njih regulisane na nivou EU.

„U ovom trenutku je to sasvim dovoljno za početak da vidimo kako teku pregovori. Ukoliko budemo uspešni, ne sumnjam da ćemo se, u nekim narednim pregovorima, osvrnuti i na neke druge profesije ili ako pristupanje EU u tom trenutku bude bliže – sačekaćemo, pa ćemo ulaskom u EU primenjivati direktivu i zakon o regulisanju profesija“, naveo je Tubić.

Međusobno priznavanje stručnih kvalifikacija deo je Višegodišnjeg akcionog plana za formiranje regionalne ekonomske zone kojeg su premijeri iz regiona usvojili prošle godine u Trstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.