U trendu

Lekić:Ne može državni sekretar da odlučuje ko će predstavljati medijska udruženja

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić izjavio je danas u Beogradu da Medijska koalicija neće prihvatiti predlog da nekadašnja predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović predstavlja novinarska udruženja u procesu izrade Medijske strategije.

Lekić je na konferenciji za novinare povodom 20 godina edicije „Multimedija“ izdavačke kuće Klio, u Medija centru rekao da je u toku rad na Medijskoj strategiji i medijskim zakonima bez konsultacija sa Medijskom koalicijom i da je državni sekretar u Ministarstvu kulture Nino Brajović sam odredio da će u tom procesu medijska udruženja predstavljati nekadašnja predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

„Niko nije konsultovan iz Medijske koalicije i naravno nećemo pristati na to, ne zato što Ljiljana Smajlović ne poznaje medije. Naprotiv. Ljiljana Smajlović je jedan od jačih stručnjaka u toj oblasti ali radi se o principu. Ne može državni sekretar odlučivati ko će predstavljati udruženja u izradi Medijske strategije“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, medijske zakone u Srbiji najviše krši država, a medijska udruženja su u toj situaciji nemoćna.

On je podsetio da je medijska koalicija u proteklih nekoliko godina radila zajedno na setu medijskih zakona i Medijskoj strategiji ali da nisu zaživeli u praksi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.