U trendu

Lekovito govoriti o fašizaciji političkog života?

Ministar za rad, zapošljavanjem boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je „lekovito“ za odnose Srbije i Hrvatske govoriti o „fašizaciji političkog života“.

„Lekovito je govoriti da se na stadionu (u Splitu) pojavio kukasti krst i da čitav stadion viče ‘Za dom spremni’. Mislim da je to pomoć našim prijateljima u Hrvatskoj kada im kažemo da smo spremni da se zajedno borimo protiv fašizacije“, rekao je Vulin za RTS.

Na komentar novinara da će mnogi reći da nije lekovito kada Vlada Srbije nije iznela svoj stav o nekadšnjem zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Alojziju Stepincu, i njegovoj ulozi u Drugom svetskom ratu, Vulin je rekao da ne misli da vlada o tome treba da zauzima stav.

„Moj stav je veoma jasan. To je samo jedno pitanje. Da li je moguće da neko ko je bio zvanični komandant vojnih sveštenika vojske (ustaške) NDH može da bude svetac“, zapitao je Vulin.

Komentarišući izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je juče osudila izjave Vulina u Jadovnu i navela da „osnovno kućno vaspitanje nalaže da kad dođete u tuđu kuću poštujete njene ukućane“, Vulin je istakao da nije nekulturno govoriti istinu.

„Nije nekulturno govoriti istinu, ali je nekulturno i nedomaćinski kada vas na ulazu u  Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u istoriji civilizacije, dočeka više stotina povampirenih ustaša koji smatraju da jama nije bila dovoljno puna. To je nepristojno“, rekao je Vulin.

Vulin je kao izaslanik Vlade Srbije u nedelju u govoru na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno kod Gospića nekoliko puta kardinala Alojzija Stepinca nazvao“ustaškim vikarom“.

On je rekao da „ne može isti venac u Blajburg i u Jasenovac“, čime je aludirao na predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović koja je ove godine položila vence i u Blajburgu i u Jasenovcu.

Vulin je i danas na RTS-u ponovo postavio pitanje da li se može „isti venac“ položiti i u Blajburgu, u Austriji, gde je krajem rata ubijen više hiljada pripadnika raznih jugoslovenskih kvislinških snaga, pre svega hrvatskih ustaša, i u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, u kome su na najbrutalniji način ubijene desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista.

Vulinovu izjavu juče su kritikovali i hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš, koji je takođe govorio u Jadovnu, i bivši predsednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar