U trendu

Leskovački gimnazijalac osvojio bronzu na Olimpijadi hemičara

Leskovački gimnazijalac Stefan Stojanović osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi mladih hemičarau azerbejdžanskoj prestonici Bakuu.

Srbija je na tom takmičenju osvojila još tri medalje – jednu zlatnu i dve srebrne.

„Na Olimpijadi mladih hemičara u Bakuu u konkurenciji više od 300 takmičara iz 75 zemalja osvojio sam treće mesto, što je za mene veliki uspeh“, izjavio je za agenciju Beta iz Bakua Stefan Stojanović.

On je rekao da su pripreme za Baku počele još u februaru pod stručnim nadzorom njegovog profesora Predraga Stojiljkovića.

„Osvojio sam najpre prvo mesto na okružnom takmičenju, a u Petnici na republičkom bio treći. Ovaj uspeh ponovio sam na Srpskoj hemijskoj olimpijadi u Beogradu i to mi je sa još trojicom mojih kolega obezbedilo nastup u prestonici Azerbejdžana“, rekao je Stojanović.

Taj talentovani gimnazijalac dobitnik je Dositejeve nagrade za 2015. i prošlu godinu, kao i nagrade za izuzetno talentovane učenike Srbije za 2015. godinu.

Stefanova specijalnost nije samo hemija, već je ove godine bio i treći na republičkom takmičenju iz matematike, a prošle je osvojio drugo mesto u Srbiji u matematici i dva treća na republičkim prvenstvima iz hemije i fizike.

Ove, i prošle godine Stojanović je učestvovao u radu istraživačke stanice u Petnici iz hemije, a ove i iz matematike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.