U trendu

Lončar: Tender za Klinički centar u Beogradu 29. decembra

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Srbija dobila dozvolu od Evropske banke za obnovu i razvoj da 29. decembra bude raspisan tender za Klinički centar Srbije, a da bi radovi trebalo da počnu u maju.

„Dobili smo dozvolu od Evropske banke, 29. decembra ove godine u žurnalu Evropske unije, Službenom glasniku Republike Srbije i 40 zemalja Evrope i sveta pojaviće se ovaj tender. Trajaće do 14. marta, kada će se otvarati ponude, a u maju može da se krene sa gradnjom oko 90,000 kvadrata“, rekao je Lončar.

On je precizirao da će biti izgrađena kompletno nova zgrada Kliničkog centra Srbije u Beogradu, a da je vrednost posla preko 95 miliona dinara.

Lončar podseća da je kredit EBRD od 210 miliona evra dobijen pre sedam godina za izgradnju kliničkih centara bio najveći kredit Evropske banke za jednu zemlju u Evropi za medicinske projekte, a da je do sada sve trebalo da bude završeno.

„Sve što (prethodnici) nisu uradili, uspeli smo sada da izvedemo, da stavimo u legalne tokove i da dobijemo dozvolu Evropske banke da konačno kenemo sa tenderom“, rekao je ministar zdravstva.

„Niš smo mi uspeli da uradimo, treba da bude gotov do 2016. godine. Cekamo dozvolu za Novi Sad, mislim da ćemo je brzo dobiti. U Kragujevcu ima još problema, ali ćemo rešiti i to“, naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, pacijenti neće trpeti ni osetiti radove.

Sve radove oko rekonstrukcije i krečenja, lično će nadgledati premijer, što pokazuje koliko se ovo ozbiljno shvata, dodao je ministar zdravstva.

Kada je reč o racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru, Lončar je rekao da će u zdravstvu bez posla ostati 2.000 zaposlenih, koji spadaju u nemedicinsko osoblje iz administracije.

Kada je reč o legalizaciji marihuane i kanabisa u medicinske svrhe, ministar je naveo da je doneta odluka stručnih ljudi da će lekovi na bazi kanabisa biti registrovani u Srbiji.

„Za sada je rec o tri leka“, rekao je Lončar.

Ulje od kanabisa, međutim, još neće biti legalizovano jer se za sada ne može kontrolisati kvalitet, rekao je ministar zdravstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.