U trendu

LSV: Država da oštro reaguje na pojavu Jobika u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od nadležnih državnih organa da preduzmu oštre i odlučne mere i da momentalno zatvore kancelariju ultradesničarskog pokreta Jobik iz Mađarske, koja je otvorena u Senti, jer može veoma da naruši međunacionalne odnose u Vojvodini.

„Uz nesmetano i nekažnjeno divljanje srpskih fašista po Vojvodini, prisustvo Jobika može veoma narušiti dobrosusedske odnose i dovesti do međunacionalnih incidenata“, naveo je LSV u saopštenju za javnost, koje je potpisao pokrajinski poslanik te stranke Aleksandar Marton.

On je ocenio da je odluka da Upravni inspektorat Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu podnese samo prekršajnu prijavu protiv poslanika Jobika iz Mađarske i potpredsednika tog pokreta Ištvana Savaija, koji je otvorio kancelariju Jobika u Senti, zapravo samo demonstracija nemoći i nezainteresovanosti države da zaustavi one koji ne misle dobro ni svojoj zemlji, a kamoli Srbiji.

„Ako Srbija ima ikakve institucije i kičmu, a naročito ako misle dobro međunacionalnim odnosima u Vojvodini, na izjave Savaija treba da reaguju tužilaštvo i nadležni organi“, poručio je Marton i dodao da kancelarija Jobika u Senti mora biti „momentalno i trajno zatvorena“, a protiv Savaija pokrenut postupak zbog narušavanja ustavnog poretka Srbije i širenja međunacionalne mržnje.

Savai je 31. oktobra izjavio da je kancelarija otvorena kako bi „olakšala dvostranu komunikaciju sa Mađarima u Južnim krajevima“ i da obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže „i na otcepljenim teritorijama“.

Aleksandar Marton je ocenio da su mlake reakcije državnih organa Srbije dovele do toga da im se Savai „smeje u lice“ i da ponavlja stavove o „južnim krajevima“.

„Ako ministarka Kori Udovički ne zna, Jobik je profašistička stranka koja se zalaže za uspostavljanje ideja iz perioda Mikloša Hortija, za reviziju Trijanonskog sporazuma i mađarski iredentizam u srednjoj Evropi“, naveo je Marton.

Trijanonski sporazum je sporazum kojim je Mađarska, kao poražena strana u Prvom svetskom ratu, izgubila dve trećine teritorija, a među njima i Vojvodinu.

Aleksandar Marton je podsetio državne organe Srbije da je Jobik formirao paravojnu formaciju Mađarska garda i dodao da sarađuje sa svim evropskim profašističkim strankama u regionu i organizuje marševe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar