U trendu

LSV: Igrom gluvih telefona do roditeljskog dodatka

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se izjasni da li će i kada biti moguća prijava za roditeljski dodatak u porodilištima.

„Nisu dovoljne samo najave i obećanja, već poštovanje rokova i procedura koje je samo predložilo, posebno u ovim životno važnim temama, kao što je pomoć porodicama sa decom“, naveo je LSV u saopštenju koje je potpisala članica Glavnog odbora stranke Ana Pataki.

Prilikom predstavljanja projekta „Bebo, dobrodošla na svet“, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave najavljena je mogućnost prijave za roditeljski dodatak, koji bi trebalo da nadoknadi dosadašnju praksu povrata poreza na dodatu vrednost (PDV) za opremu za bebe.

LSV je naveo da od ukidanja vraćanja PDV-a na bebi opremu, do usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom na koji se čeka od 2014. godine, mladim roditeljima ostaje dilema da li mogu, kada i kako da računaju na finansijsku pomoć u prvim danima života njihove bebe.

„Ostaje nejasno čija je nadležnost isplata roditeljskog dodatka, budući da je refundacija PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe tumačena kao socijalna mera, a ne zakona koji uredjuje oblast oporezivanja potrošnje poreza na dodatu vrednost, ni Ministarstvo finansija, ali ni Ministarstvo za rad i socijalnu politiku nisu do sada izneli stav kada bi se ta promena mogla desiti“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar