U trendu

LSV: Novi Ustav treba da bude trajno rešenje za Vojvodinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da neizbežna promena Ustava Srbije mora biti iskorišćena za nalaženje demokratskog i trajnog rešenja položaja Vojvodine u 21. veku, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću.

LSV navodi da se zalaže za promenu Ustava koja će omogućiti da Vojvodina ponovo odlučuje o svom ekonomskom razvoju, kao što je to ranije činila.

„Usvajanjem Ustava Vojvodine 28. februara 1974. godine, Vojvodina je imala punu autonomiju, garantovanu jugoslovenskim Ustavom. Imala je i zakonodavnu i izvršnu i sudsku vlast. Imala je svoju imovinu i izvorne prihode“, podsetila je Liga.

Prema navodima stranke, tih 14 godina ostalo je upamćeno kao period najuspešnijeg i ravnomernog razvoja Vojvodine.

„Vlasti su se menjale, ali gušenje i obesmišljavanje autonomije Vojvodine i centralizam sve ove godine, pa ni danas ne prestaje. Nakon dva loša Ustava Srbije, zatim Omnibus zakona i Statuta APV, te neprestanih osporavanja njene autonomije, gradjanima Vojvodine potrebno je rešenje“, poručila je LSV.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev, navodi se da trajno rešenje za položaj Vojvodine podrazumeva izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode.

„To mora biti garantovano novim Ustavom Srbije, da nadležnosti Vojvodine ne bi više bile umanjivane svakim narednim zakonom donetim u republičkom parlamentu“, dodao je Jakovljev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar