U trendu

LSV traži policajce na izborima

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od Policijske uprave u Novom Sadu da se pred lokalne i pokrajinske izbore napravi plan za angažovanje dodatnog policijskog obezbedjenja na biračkim mestima, kako bi se sprečila kupovina glasova, pretnje i ucene.

Predsednik Izbornog štaba za Bačku LSV Robert Kolar rekao je za Blic da bi se na taj način stalo na put potkupljivanju, deljenju praznih glasačkih listića, ucenama, stvaranju lažnih redova i drugih stvari koje sprečavaju obične gradjane da izadju i glasaju za neki politički program.

Ocenio je da većina velikih stranaka to ne rade, jer njihovi glasači u svakom slučaju izlaze na birališta, ali da problem stvaraju manje političke grupacije koje su „izbore pretvorile u biznis“.

„Gradjani se ucenjuju da uzmu popunjen glasački listić, pa da sa birališta iznesu prazan. Bude potkupljivanja, ali i pretnji i sve to sprečava mnoge gradjane da glasaju i na taj način se urušava osnov demokratije, a to je pravo na izbor“, kazao je Kolar.

On je podsetio da je Policijska uprava u Novom Sadu prošle godine dobila pojačanje u ljudstvu i angažovano je 300 policajaca, tako da dodatno obezbedjenje biračkih mesta ne bi trebalo da predstavlja problem.“Ako policija može da dežura na stadionima i na svakom ćošku, sigurno nije teško i neizvodljivo organizovati dežurstva koja će garantovati slobodne izbore“, rekao je Kolar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar