U trendu

Lutkarsko pozorište u Nišu ugostilo mališane sa smetnjama u razvoju

Glumci Lutkarskog pozorišta u Nišu odigrali su danas za decu sa smetnjama u razvoju predstavu „Bila jednom jedna zima“.

Povod za igranje predstave jeste bura u javnosti koju je izazvao status na Fejsbuku majke dečaka sa autizmom u kome je navedeno da je njeno dete izbačeno iz niškog Lutkarskog pozorišta, jer je glasno reagovalo iščekujući početak predstave. 

Predstavi su prisustvovali i predstavnici udruženja koje okupljaju osobe sa mentalnim hendikepom, predstavnici grada i Ministarstva rada, zapošljava i socijalne politike.

Ministar rada Aleksandar Vulin je naveo da je obaveza celog društva da autizam učini razumljivijim. 

„Danilo, dečak sa autizmom, ima pravo da se raduje u Lutkarskom pozorištu. Iskreno sam tužan što je neko njegovu sreću zamenio bezobrazlukom“, kazao je Vulin novinarima.

On je ocenio da nemili dogadjaj u Lutkarskom pozorištu u Nišu pokazuje najgore u ljudima – nerazumevanje i neznanje.

„Ne znam da li bi se taj čovek na isti način ponašao prema nekom ko bi u pozorište došao sa ocem ili važnim ocem, kao što se ponašao prema Danilu i njegovoj majci“, rekao je Vulin. 

On je ukazao i na potrebu da se pokrene kampanja kako bi se ljudi upoznali sa autizmom i sa stvarima koje ljude čine drugačijim. 

Predstavnica udruženja „Autizam Srbija“ Vesna Petrović rekla je da je diskriminacija učinjena, ali da moramo radimo na toleranciji. 

„Nepoznate stvari ljude plaše, hajde da ih ‘otplašimo'“, kazala je Petrović. 

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da u protekle tri i po godine nije imao ni jednu ozbiljniju primedbu na rad gradskih ustanova i instuticija koje saradjuju na bilo koji način sa osobama sa invaliditetom. 

„Siguran sam da nije bilo loše namere zaposlenog. Ova situacija je obostrano nepotrebna“, kazao je Perišić. 

Predstavi „Bila jednom jedna zima“ prisustvovao je i Danilo sa majkom, ali ona nije želela da govori o nemilom dogadjaju iz Lutkarskog pozorišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar