U trendu

Mađarski policajci i na granici sa Makedonijom i Bugarskom

Srbija i Mađarska razmatraju jačanje saradnje dve države u borbi protiv krijumčarenja migranata, a kao jedna od mogućnosti jeste zajedničke patrole mađarskih i srpskih policajca na granici Srbije sa Makedonijom i Bugarskom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, to su danas poručili potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i njegov mađarski kolega Šandor Pinter.

„Razgovarali smo o upućivanju pripadnika mađarske policije na granicu sa Makedonijom ili Bugarskom, u skladu sa procenama policije dveju zemalja, kako bi sprečili povećanje toka ilegalnih migracija, koje može da se očekuje zbog lošijeg vremena, kada migratorne rute preko mora opadnu i pojačaju se preko kopna“, naglasio je Stefanović.

Stefanović je istakao značaj zajedničkih patrola na mađarsko-srpskoj granici i podvukao da naši mehanizmi saradnje veoma dobro funkcionišu, kao i da Mađarska intenzivno radi sa našom zemljom na očuvanju bezbednosti.

„Želimo da pokažemo da Republika Srbija ni na koji način neće tolerisati švercere ni ilegalne pokušaje prelaska granice, bilo da se radi o ulasku ili izlasku iz naše zemlje“, poručio je Stefanović.

On je dodao da se nastavlja saradnja dveju policija u oblasti suzbijanja kriminala i organizovanog kriminala.

„Zajednički istražni timovi, dva tužilaštva i dve policije će raditi na tome da nijedan kriminalac ne misli da će granica da ga zaštiti“, naglasio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, veoma je važan proces readmisije, pošto time, kako je objasnio, želimo da smanjimo broj migranata koji ne mogu da zatraže azil u našim zemljama i u Evropi, ali i kako bi se omogućilo njihovo vraćanje u zemlju porekla.

Ministar Pinter je istakao da je policijska saradnja između dve države odlična.

„Mađarska je predložila da pruži pomoć Srbiji što se tiče čuvanja granica, a ako bude potrebno pružićemo im kako policijsku, tako i pravnu pomoć“, kazao je Pinter i dodao da će policije nastaviti da sarađuju, navodi se u saopštenju.

On je, kako je prenela MTI, poručio da će njegova zemlja nastaviti da pruža pomoć Srbiji u naporima za zaštitu njenih granica u cilju zaustavljanja talasa nelegalnih migranata.

Pinter je novinarima, nakon razgovora sa Stefanovićem u Hajdukovu, nedaleko od mađarske granice, rekao da je Mađarska spremna da dodatno pomogne Srbiji obezbeđivanjem policijskih jedinica, kao i informacija i pravnih konsultacija u vezi sa naporima Srbije da zaštiti svoje granice sa Makedonijom i Bugarskom.

On je ponovio da je stav Mađarske da Evropska unija i njene spoljne granice moraju biti zaštićene, prenosi MTI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar