U trendu

Madjarski ledolomac probio ledenu barijeru na Dunavu

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je madjarski ledolomac u potpunosti probio ledenu barijeru kod daljske krivine na Dunavu.

On je za Televiziju B92 rekao je da se sve velike sante leda moraju probiti da bi se sačuvali mostovi i priobalje a najavio je i da će dva nova ledolomca krenuti sutra iz Madjarske ka Beogradu.

„Očekujemo da u toku jutra dva nova ledolomca iz Madjarske krenu sa radom ka Beogradu. Previše je leda da bi se saobraćaj uspostavio, ali da bi se sačuvali mostovi jako je važno da četiri ledolomca odrade posao“, kazao je Marić.

On je naveo i da dva ledolomca sprečavaju pojavu velikih čepova kod hidroelektrane Djerdap.

„Djerdap je previše važan i za nas i za Rumune da bi ga pustili tek tako. Ledolomci koji se tu nalaze namenjeni su odbrani Djerdapa a ne da se kreću celim tokom Dunava“, rekao je Marić, dodajući da je situacija na tom delu Dunava „pod kontrolom“.

On je rekao da se zbog najavljenih niskih temperatura, „u najmanju ruku očekuje zadržavanje vodostaja do 23. januara“.

„Ono što nije dobro je da će do 23. januara biti izuzetno niske temperature. Madjarske kolege su nam zaista brzo pritekle u pomoć. Radilo se veoma naporno, led je bio i na četiri metra dubine“ rekao je Marić.

Marić je dodao da Ministarstvo saobraćaja i svi državni organi prate situaciju 24 časa i da je u sedam opština na snazi vanredna situacija.

Prema njegovim rečima u protekla 24 časa evakuisano je 11, uglavnom starijih osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar