najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Malarija otkrivena kod 11 migranata

Medju migrantima koji su u poslednjih nekoliko meseci došli u Srbiju njih 11 bilo je zaraženo malarijom, rekao je agenciji Beta epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je naveo da te osobe nisu obolele od malarije, već im je analizom krvi utvrdjeno prisustvo ove bolesti.

“Svi migranti zbrinuti su na Klinici za zarazne bolesti u Beogradu gde su dobili potrebnu terapiju. Nisu zadržani na bolničkom lečenju jer za to nema potrebe. Malarija nije bolest karantinskog tipa”, objasnio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, lica kod kojih je otkrivena malarija moraju da piju tablete “antimalarik”, nekada i više meseci.

“Za vreme dok su pod terapijom ta lica se nalaze pod kontrolom, lekari ih obilaze i ponavljaju se analize krvi”, kazao je Tidorović.

On je dodao da malarija ne može da se prenese kontaktom sa inficiranom osobom.
 
“Malariju prenose komarci i to ukoliko najpre ujedu zaraženu, a potom zdravu osobu. Kod nas su autohtoni komarci koji su prenosili malariju iskorenjeni još 1964. godine”, rekao je Tiodorović.

On je istakao da je od izuzetne važnosti što svi migranti koji ulaze u našu zemlju prolaze zdravstveni pregled.

Kod njih se, dodao je Tiodorović, proverava ne samo prisustvo malarije, već i hepatitisa A i B, prisustvo dečije paralize, HIV-a i tuberkuloze.

“Zahvaljujući tim pregledima otkriven je i mali broj obolelih od tuberkuloze, ali srećom nije bilo obolelih od mnogo težih bolesti kao što je dečija paraliza”, rekao je Tiodorović.

Kako je istakao nema mesta panici, ali oprez mora da postoji jer migranti dolaze iz područja gde postoje bolesti koje su kod nas već odavno reducirane.

“Najveći problem je Sirija, a tu su i Pakistan, Bangladeš, Avganistan, Irak, Somalija”, ocenio je Tiodorović.
 
Prema njegovim rečima najveći teret provere zdravstvenog stanja migranata do sada podneli su lekari Vojske Srbije i Zavoda za javno zdravlje u Vranju, Novom Sadu, Kanjiži, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike