U trendu

Mali: Budžet grada za 2016. i restriktivan i razvojan

Budžet Beograda za 2016. godinu biće i restriktivan i razvojan, a posle dugo godina u budžetu će 23 milijarde biti namenjene za investicije, izjavio je gradonačelnik Siniša Mali.

On je rekao da će se nastaviti sa štednjom i ukidanjem nepotrebnih troškova, uz napomenu da Grad nastavlja da vraća skupe kredite koje je prethodna vlast ostavila, pa će sledeća godina biti najgora po tom pitanju, jer je neophodno vratiti sedam milijardi dinara.

„Investicije su najvažnije, jer one pokreću domaću industriju, a i građani dobijaju lepši Beograd i bolje uslove života. Samo ulaganja vode grad napred“, istakao je Mali u „Beogradskoj hronici“, a saopštila je Gradska uprava.

Među investicijama, gradonačelnik je najavio kupovinu bar još 40 novih autobusa, podsećajući da je ove godine već stiglo 30, dok se očekuje još 25 vozila.

On je podsetio i da je dug svih komunalnih preduzeća u 2013. iznosio oko dve milijarde dinara, dok je u 2014. ostvarena dobit u istom iznosu.

Od 31 preduzeća, čiji je osnivač Grad, samo „Sava centar“ i GSP „Beograd“ prave gubitke, dodao je Mali.

„To je za građane važno, jer 85 odsto zarade javnih preduzeća ide u budžet grada, a taj novac se usmerava na socijalna davanja, izgradnju vrtića, domova zdravlja, vodovoda, kanalizacije…“, istakao je Mali.

Restriktivan budžet, prema njegovim rečima, ne znači uskraćivanje prava najugroženijih, jer grad vodi novu, odgovornu socijalnu politiku, i na kraju ove godine nema nikakvih dugovanja prema socijalno ugroženim kategorijama.

Naredne godine će, dodao je, povećati izdvajanja i ona će iznositi oko 4,4 milijarde dinara, dok će za „Bebi servis“, biti izdvojeno 7,5 miliona dinara.

Gradonačelnik je kazao i da Beograd nikad kao ovih dana nije bio lepše okićen, a osvetljava ga 17,5 hiljada elemenata i više od 300.000 štedljivih sijalica, pa je će ukupan trošak za naredna dva meseca biti oko dva miliona dinara.

„Kada se to uporedi sa prošlogodišnjim prihodima tokom praznika od 25 miliona evra, očekuje se da zbog lepšeg izgleda grada i četvorodnevnog programa uoči i za vreme dočeka, broj posetilaca, a samim tim i prihodi budu još veći“, naglasio je Mali.

On je izrazio očekivanje da će najkasnije do marta biti usvojen Generalni urbanistički plan, podsetivši da se usvajanje dokumenta odužilo, jer je na javnom uvidu stiglo 1.300 primedbi, koje razmatraju Urbanistički zavod i planska komisija.

Naredne godine ulagaće se i u širenje pešačkih zona u glavnom gradu.

„U najvećem broju svetskih metropola uži centri su pešačke zone, dok kod nas imate brojne nepropisno parkirane automobile“, ukazao je Mali i najavio da će nakon obnove ulice Vuka Karadžića, naredne godine početi obnavljanje Zmaj Jovine, Obilićevog venca, Trga Republike, kao i izgradnja Terazijskog platoa i sređivanje Kosančićevog venca.

Za dva dana, podsetio je, otvara se rekonstruisani Cvetni trg.

„Potpuno smo posvećeni da centru grada vratimo nekadašnji sjaj i da ga vratimo pešacima i turistima, a preduslov za to je i izgradnja četiri podzemne garaže. To je naša vizija Beograda“, istakao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.