U trendu

Mali: Institutu za majku i dete još 13 monitora za praćenje novorodjenčadi na intezivnoj nezi

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će u narednih 10 do 15 dana uz pomoć Ministarstva zdravlja biti obezbedljen novac za kupovinu 13 monitora za praćenje rada vitalnih organa kod novorodjenčadi koja se nalaze na intenzivnoj nezi na Institutu za majku i dete.

Mali je danas sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišao Institut za majku i dete, koji je nedavno dobio jedan takav monitor, koji je kupljen sredstvima prikupljenim tokom novogodišnje manifestacije „Ulica otvorenog srca“.

„Razgovarao sam sa ministrom Lončarom i uvideli smo da nedostaje još 13 ovakvih uredjaja, pa će Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom zdravlja u narednih 10 do 15 dana obezbediti novac za kupovinu. Na taj način svi monitori će moći da se objedine u centralni sistem za praćenje vitalnih funkcija svih beba koje se ovde nalaze“, rekao je Mali a saopštio je Beoinfo.

On je kazao da je projekat „Da se radi i gradi po tvom“, pokazao da gradjani najviše žele napredak u oblasti zdravstvene zaštite, zbog čega će 200 miliona dinara namenjenih za taj projekat usmeriti upravo na izgradnju i rekonstrukciju objekata zdravstvene zaštite i kupovinu opreme.

Najavio da će se ovo godine proširiti Dom zdravlja u Obrenovcu, ambulante u Ugrinovcima i Višnjičkoj Banji, kao i nova zdravstvena stanica na Banjici, kao i da će biti izgradjen Dom zdravlja u Borči.

Lončar istakao je da današnji dogadjaj pokazuje da manifestacija „Ulica otvorenog srca“ živi i posle 1. januara. 

„Današnji dogadjaj pokazuje da više ne delimo ingerencije i nadležnosti, jer su sva ova deca naša i zajednički moramo da radimo na njihovom što boljem zbrinjavanju. Kupovinom dodatnih monitora obezbedićemo da aparati mogu da prelaze zajedno sa decom sa intenzivne nege na poluintenzivnu“, rekao je Lončar i dodao da je postignut dogovor da se unapredi magnetna rezonanca koja se nalazi na Institutu.

Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić istakao je da mu je čast da ugosti delegaciju koja se nalazi u obilasku odeljenja intenzivne nege i naglasio da je jubilarno, 40. izdanje manifestacije „Ulice otvorenog srca“ obezbedilo izuzetno bitan aparat koji će pomoći lečenje najteže obolele dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar