U trendu

Mali migranti osećaju posledice ružnog vremena

Ekipe lekara Pedmedika, koje dva puta nedeljno u Mostarskoj ulici u Beogradu pregledaju najmlađe azilante, upozorili su danas da deca već trpe posledice lošeg vremena.

„Deca su najčešće premorena, žive u teškim higijenskim uslovima, ne mogu da se kupaju, izložena su velikim vremenskim promenama, velikim vrućinama i kiši, a nisu adekvatno obučena i već nakon ova tri dana ružnog vremena imaju prehlade“, rekla je agenciji Beta doktora Sladjana Jović.

Jović je apelovala na nadležne da obezbede lekove i antibiotike za decu, jer vreme prehlada i gripa dolazi. Dodala je i da ona i njene kolege vode računa i o tome da li roditelji te dece imaju novac za lekove. Onima koji nemaju novca daju lekove koje je obezbedio Dom zdravlja u kome rade.Prema njenim rečima, pedijatri su do sada pregledali oko 250 dece, kojima, kako je rekla, na sreću nije bila potrebna ozbiljnija lekarska pomoć.

Jović je dodala da bi bilo dobro i da se poveća broj lekara koji bi bili na raspolaganju migrantima.

Lekarima je u radu pomagao, kao prevodilac, Sirijac Mohamad Hajali, koji tri godine sa porodicom živi u Beogradu.

Sirijici koji žive u Beogradu pomažu sunarodnicima tako što ih informišu šta je najbolje za njih, gde mogu da dobiju pomoć, odeću, gde da nađu lekara …, rekao je Hajali i dodao da kroz razgovore sa njima pokušavaju da reše probleme sa kojima se suočavaju.

Hajali je naveo da je tako uspeo da spoji jednog četrnaestogodišnjeg dečaka sa ocem od koga se odvojio u Turskoj.

„Popričao sam sa dečakom, dao mi je telefon oca i nazvali smo ga. Uspeli smo da ga nađemo i da dečaka spojimo sa ocem koji je već stigao u Nemačku. Dečak je predat nadležnoj službi koja se brine o njemu“, rekao je Hajali.

Hajali je dodao da su migranti zadovoljni tretmanom u Srbiji, jer znaju kako prolaze njihovi sunarodnici u Bugarskoj i Makedoniji.

„Odgovor Vlade u Srbije na dolazak izbeglica je fantastičan, ne znamo kako da Srbiji kažemo hvala“, poručio je Hajali.

 

 

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.