U trendu

Mali: Zimske službe rade punim kapacitetom, Beograd spreman za ledenu kišu

Sva javna i javno-komunalna preduzeća i zimske službe u Beogradu rade maksimalnim kapacitetima i poptuno su spremni za ledenu kišu koja se noćas očekuje u glavnom gradu, rekao je gradonačelnik Siniša Mali. 

„Svi raspoloživi kapaciteti će biti na ulicama sve dok se sneg ne očisti“, poručio je gradonačelnik nakon sednice gradskog Štaba za vanredne situacije i dodao da će sva ta preduzeća zadržati četvrti, maksimalni stepen angažovanja.

Prema rečima Malog, na sednici je zaključeno da je potrebno da i dalje postoje svakodnevna dežurstva, da sva mehanizacija bude na ulicama, i da se smene, u kojima je angažovano 2.300 ljudi, obavezno preklapaju. 

On je rekao da će Parking servis anagažovati i dodatne omladince, a za sada ih ima 210, koji će čistiti sneg sa parking mesta i trotoara.

Smene se moraju preklapati kako se ne bi dogodilo da na ulicama ne bude nikoga, rekao je Mali koji je i komandant Štaba za vanredne situacije.

“Svi putevi prvog stepena, odnosno oni kojima ide javni gradski prevoz su očišćeni. Službe održavaju te ulice i čiste saobraćajnice drugog i trećeg prioriteta“, rekao je gradonačelnik.

Mali je apelovao na gradjane da ne izlaze iz svojih domova i da se što manje kreću s obzirom na kišu koja će se odmah lediti, jer je temperatura asfalta minus pet.

“Posuli smo ulice natrijum-hloridom i kalcijum-hloridom i treću noć za redom borićemo se protiv snega, a ulice će biti čiste“, rekao je Mali i dodao da je malo gradova poput Beograda u kome su četiri sata nakon prestanka padavina očišćene ulice prvog prioriteta, a za 48 sati drugog.

Takodje, on je rekao da će inspekcije od sutra krenuti u kontrolu prilaza vrtićima, ustanovama, školama. Pozvao je i gradjane da ukoliko mogu, očiste sneg ispred svojih zgrada.

Mali je najavio i da će grad uskoro dobiti 18 autočistilica, kao i 10 velikih kamiona, koji će zimi služiti za odvoženje snega.

Okosnicu zimske službe čine Beograd put, Gradsko zelenilo, Gradska čistoća i Parking servis.

Sednici su prisustvovali predstavnici ostalih javno-komunalnih preduzeća, opštinskih štabova i predstavnici Gradske uprave.

Direktor Beograd puta Ivan Tejić rekao je da se na ulicama nalazi 103 kamiona. Prema njegovim rečima, Beograd je spreman za ledenu kišu, rezerve soli, rizle i goriva su dovoljne.

„Nastavićemo da čistimo ulice drugog prioriteta, ali sve zavisi od nove količine padavina“, rekao je on.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić upozorio je da se večeras očekuje sneg koji će tokom noći preći u kišu koja će se lediti pri tlu. Dodao je da se prema prognozi, stabilnije i malo toplije vreme očekuje od petka.

Direktor GSP „Beograd“ Željko Milković kazao je da se na ulicama glavnog grada saobraća 1.191 vozilo od kojih ih su 384 u vlaništvu privatnih prevoznika.

„Tako će biti i sutra, a jedini problem zbog najavljene ledene kiše mogao bi da bude sa elektromrežom, ali smo spremni da tramvaje i trolejbuse ukoliko se to desi zamene svi raspoloživi autobusi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar