U trendu

Malo sunca, pa kiša, gromovi, grad i do kada tako?

Nakon toplih i sunčanih dana, vikend u Srbiji doneo je kišu sa osetnim zahlađenjem. Ipak, prognoze meteorologa najavljuju da bi prijatno prolećno vreme moglo da se vrati možda i brže nego što očekujemo.

Naoblačenje i niže temperature sinoć su zahvatili veći deo zemlje, te je danas u Srbiji pretežno oblačno, vetrovito i hladnije nego prethodnih dana, uz povremenu kišu, a na visokim planinama moguć je čak i sneg.

Međutim, meteorolozi tvrde da će sunce i vedro nebo već sutra prekriti veći deo zemlje.

– Sutra ujutru i pre podne po kotlinama se očekuje magla, a na jugoistoku kiša, dok se tokom dana prognozira sunčano vreme – kažu u RHMZ.

Oni dodaju da će vetar biti slab do umeren.

– U Vojvodini očekujemo severozapadni vetar, koji će u južnijim delovima Srbije tokom dana preći u južni i jugoistočni – objašnjavaju meteorolozi.

Minimalne temperature kretaće se između 3 i 8, a maksimalne između 14 i 17 stepeni Celzijusa.

– Prva polovina nedelje biće vrlo prijatna. Od ponedeljka do četvrtka biće sunčano i toplije, dok za četvrtak i petak prognoze govore da ćemo imati svežiji talas. Biće oblačno, mestimično s kišom, a u kotlinama su mogući pljuskovi i grmljavina – navode iz RHMZ-a.

U prvoj polovini sedmice u gradovima na jugu temperature će biti nešto niže, pa će u jutarnjim časovima u Kragujevcu, Nišu i Prištini biti izmereno između 2 i 8 stepeni, dok će se dnevne temperature vazduha kretati u rasponu od 15 do čak 25 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu jutarnje temperature neće ići ispod petog stepena, a dnevne će biti u okviru između 16 i 24 Celzijusa.

Od subote se, ipak, takođe progrozira ponovno poboljšanje klimatskih uslova.

– Za prvi dan vikenda najavljuje se skok temperature i suvo vreme, samo na jugu i jugoistoku uz lokalnu kišu i pljuskove. Lepo vreme zadržaće se i u nedelju i ponedeljak naredne nedelje. Za dalji period trenutno nemamo detaljnijih informacija – zaključuju meteorolozi.

Međutim, vodeći se grafikonom za mesečnu prognozu, u glavnom gradu značajnije promene vremenskih prilika biće zabeležene tek početkom druge polovine meseca, kada će se jutarnje temperature kretati između 6 i 9 stepeni, dok će živa u termometru tokom dana dostizati nivo između 13 i 18 stepeni.

Slično vreme u mesecu koji je pred nama očekuje i druge veće gradove u Srbiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.