U trendu

Mame su zakon: Žene na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor i trudničko

Žene u Srbiji na fleksibilnim ugovorima nemaju pravo na bolovanje, odmor, trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta, a nemaju pravo ni na sindikalno organizovanje, saopštilo je danas udruženje Mame su zakon.

Kako je istaklo udruženje, zaposlene trudnice i majke u Srbiji različito su radno angažovane zbog čega prema poslodavcima, pa i državi imaju iste obaveze, ali nemaju ista prava.

„Ovo je jedinstvena praksa u Evropi, a potpuno nepoznata u Evropskoj uniji“, istakle su one.

Predsednica udruženja Mame su zakon, Tatjana Macura rekla je da je potrebno izmeniti Zakon o radu kako bi se položaj radnica koje žele da imaju decu izjednačio.

„Udruženje Mame su zakon pripremilo je predlog izmene Zakona o radu i uradilo finansijsku analizu primene takve izmene. U zavisnosti od toga koji bi se scenario primenio za ovu izmenu Zakona država bi morala da opredeli između 24,4 i 34,4 miliona evra, što je značajno manje u odnosu na mnoga druga, slobodno možemo reći, populistička linearna izdvajanja u poslednjih nekoliko godina. Takođe, u svim dokumentima javne politike iza kojih stoji država se govori o izjednačavanju položaja žena koje su radno angažovane i koje imaju ugovor o radu“, rekla je Macura.

Naglasila je da će udruženje Predlog izmene Zakona o radu u narednim danima uputiti u skupštinsku proceduru i pozvala građane da ovaj zahtev podrže potpisivanjem peticije ‘Pravo na porodiljsko!’ koja se nalazi na sajtu mamesuzakon.org.

„Dakle, ako ima političke volje, a u dokumenta javne politike kažu da je ima, očekujemo od institucija da se naš zahtev po ubrzanom procesu razmotri“, rekla je Macura.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar