U trendu

Manifestacija Dani slobode od danas do 1. novembra

BEOGRAD – Manifestacija „Dani slobode“, kojom se obeležava 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, počeće danas i trajaće do 1. novembra.

Prvi put, u svim beogradskim i osnovnim školama danas će biti pročitan proglas o značaju obeležavanja ovih važnih datuma za prestonicu, dok će u 19 sati u staroj fabrici šećera na Čukarici biti izvedena predstava „Oslobađanje Beograda u pet slika“, reditelja Ljubiše Ristića, koja će na autentičan način prikazati borbe i ratna dešavanja.

Publika će pratiti predstavu u pokretu od ulaska u kompleks fabrike do završnog prizora u ostacima glavne mašinske hale, uz učešće 90 umetnika, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Narednog dana, 20. oktobra, biće položeno cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Groblja oslobodilaca Beogada u Drugom svetskom ratu i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Takođe, 20. oktobra biće održan Memorijalni defile „Korakom pobede do slobode“ koji će početi u 13 sati od ugla Trga Nikole Pašića i Terazija do Palate „Albanija“, gde će biti održan koncert „Oslobađanje-pobeda kroz muziku i igru“.

U Kosturnici braniocima Beograda na Kalemegdanu u ponedeljak, 22. oktobra biće izvedena Scenska rekonstrukcija govora majora Dragutina Gavrilovića, a u ponedeljak, 27. oktobra kroz Knez Mihailovu ulicu, od Terazija do Kalemegdana, predviđen je Defile vojne muzike uz saradnju sa paradnim orkestrom Ministarstva odbrane.

U subotu, 27. oktobra i u nedelju, 28. oktobra biće organizovane besplatne posete Vojnom muzeju, a u nedelju, 28. oktobra biće položeni venci na Osmatračnicu srpske vrhovne komande sa Kajmakčalana.

Manifestacija „Dani slobode“ biće završena u četvrtak, 1 novembra Izložbom na otvorenom povodom 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, koja će biti postavljena u Pionirskom parku, na platou između Predšedništva i Skupštine grada u četvrtak.

Takođe, istog dana planirano je polaganje venaca na Kosturnicu braniocima Beograda 1915. godine na Novom groblju, kao i muzučko dramski spektakl „Beogradske sene“ na platou Skupštine grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.