U trendu

Manifestacija povodom Svetskog dana autizma

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana autizma danas je na Trgu Republike u Beogradu održana manifestacija „Prihvatite različitost, obogatite svoj život“ sa ciljem da se podigne svest u društvu o različitostima i pruži podrška osobama sa autizmom.

Manifestaciji, na kojoj su u znak podrške osobama sa autizmom, najmlađi puštali plave balone, prisustvovala je i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je poručila da su osobe sa autizmom deo društva i moraju da budu ravnopravni građani.

Stanisavljević kaže da je od izuzetne važnosti skrenuti pažnju celoj javnosti o tome kako na najbolji način se može pomoći osobama sa autizmom i na probleme sa kojima se oni suočavaju.

U tom smislu podsetila je da će večeras u znak podrške osoama sa autizmom simboli Beograda biti osvetljeni plavom bojom, koja je i simbol za podršku njima.

Grad Beograd je u prethodnom periodu uveo uslugu „lični pratilac“, a preko 50 odsto korisnika su deca i osobe sa autizmom, kaže Stanisavljević i dodaje da u ovom trenutku u Beogradu ima 284 ličnih pratioca koji rade sa osobama sa autizmom.

Kada su u pitanju dnevni boravci za decu, mlade i odrasle, preko 200 korisnika su osobe sa autizmom, a u prethodnih pet godina izgrađena su tri nova dnevna boravka i pokrenuta je usluga „predah smeštaj“ koja omogućava roditeljima privremeni kratkotrajni smeštaj kako bi mogli da predahnu.

Zajedno sa Beogradskim udruženjem za pomoć osobama sa autizmom, Grad Beograd je inicirao i izmenio pravilnik jer je do tada bilo moguće da tu uslugu koriste samo osobe do 26 godina, a sada mogu i stariji.

Stanisavljević je najavila da će na sledećoj sednici Skupštine grada biti usvojena odluka koja će omogućiti korisnicima iz dnevnog boravka da imaju dva puta godišnje mogućnost da odu organizovano na rekreativni odmor.

Istakla je važnost podizanja svesti imunizacije i u tom smislu kaže da i među decom i roditeljima šire svest o vakcinaciji te da su u svrhu toga omogućili da se u samim dnevnim boravcima organizuje vakcinacija, a do sada je na taj način vakcinisano više od 200 korisnika.

Komentarišući to što u Srbiji još ne postoji nacionalni registar osoba sa autizmom, Stanisavljević kaže da će i Gradu značiti ti podaci, kada budu imali, jer će moći da planiraju dalje usluge.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić naveo je da su neki od problema osoba sa autizmom nepostojanje nacionalnog registra, nepostojanje centra za ranu dijagnostiku, odnosno centra gde bi dijagnostika bila urađena pre treće godine kada se ispolji autizam.

Podsetio je da su na početku pandemije svi problemi isplivali na površinu, a najpre je su to bile dozvole za izlazak.

Gojić navodi da je pretpostavka da se pretpostavlja da se na 68 dece rađa jedno sa autizmom i dodaje da je jedan od problema i to što odrasli sa autizmom nemaju adekvatnu pomoć.

Odrasli su, dodaje, spremni za neke druge vidove socijalne zaštite kao što su male domske zajednice, stanovanje uz podršku i neke druge usluge poput pomoći u kući, ličnog asistenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.