najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Manifestacija povodom Svetskog dana srca: Dnevno 47 osoba doživi infarkt, ključna prevencija

Povodom Svetskog dana srca, koji se obeležava 29. septembra, sutra će na ulicama Beograda biti održana manifestacija čiji je cilj podizanje svesti o značaju prevencije infarkta miokarda kako bi se smanjila smrtnost od te bolesti.

Inače, u Srbiji prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, dnevno 47 osoba doživi infarkt, a 15 ga ne preživi.

Podaci pokazuju i da svaki peti pacijent sa infarktom umre tokom prvih pet godina od nastanka bolesti.

Manifestacija o značaju prevencije infarkta sutra će biti održana na više lokacija u gradu, a promoteri obučeni u specijalne kostime koji verno prikazuju ljudsko srce i krvni sistem, razgovaraće sa Beograđanima o tome kako da sačuvaju zdravlje svog srca i koji su rizici od infarkta.

Kako su saopštili organizatori, promoteri će sugrađanima deliti i informativno – edukativni materijal o simptomima infarkta, načinu na koji treba reagovati ako se on desi, kao i šta raditi nakon preležanog infarkta i tako iskoristiti drugu pruženu šansu.

Građani će sa moći da učestvuju u manifestaciji na Kalemegdanu, u Knez Mihajlovoj ulici, na Slaviji i u beogradskim tržnim centrima, od 12 do 20 sati.

Svetski dan srca obeležava se širom sveta javnim manifestacijama za pacijente, kao i stručnim skupovima, s ciljem podizanja svesti o kardiovaskularnim bolestima kao najčešćem uzroku smrti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike