U trendu

Marić: Predložiću zamrzavanje aktivnosti u Vladi Kosova

Ministar administracije i lokalne samouprave Kosova Ljubomir Marić izjavio je danas da su sva trojica ministara sa Srpske liste sve bliži odluci da zamrznu  aktivnosti zbog Zakona o Rudarskom kombinatu Trepča koji je donela kosovska skupština.

„U protekle dve godine, zaključno sa ovim nacrtom zakona, činjenica je da se mi ne uvažavamo. Sve što je ispunjeno od koalicionog sporazuma je to da smo imenovani kao ministri i odredjen broj zamenika u drugim ministarstvima. Moj je predlog i ideja da zamrznemo sve svoje aktivnosti, mi kao ministri u održavanju sednica Vlade i svim drugim institucijama, naravno i naši poslanici u Skupštini“, rekao je Marić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da će danas biti održana dva sastanka – poslanika Srpske liste i drugi sastanak ministara Srpske liste koji su u Vladi Kosova – Dalibora Jeftića i Branimira Stojanovića i njega, i da će nakon ta dva sastanka doneti konačnu odluku.

Marić je kazao da briselski sporazum i dijalog „nikada nisu bili ugroženiji“ i ocenio da je to bezbednosni problem.

„Svi ovi postupci ukazuju da je nekome stalo da destabilizuje bezbednosno stanje na Kosovu i Metohiji. Srpski narod svakako je zabrinut čemu sve ovo vodi, a ugrožavanje samog dijaloga nekako nas dovodi u situaciju da se moramo zapitati šta je sledeći korak“, rekao je Marić.

Skupština Kosova usvojila je 7. oktobra Zakon o Trepči, kojim taj rudarsko-metalurški kombinat postaje akcionarsko društvo u kojem kosovska Vlada ima 80 odsto akcija, dok 20 odsto akcija pripadaju radnicima i drugim akcionarima.

Protiv su bili srpski poslanici jer smatraju da to nije ekonomski, već politički zakon.

Sindikat i menadžment tražili su da se pitanje Trepče i drugih društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji hitno stavi na dnevni red pregovora u Briselu i da se nadje rešenje prihvatljivo za sve strane.

Radnici kombinata protestovali su u Rudaru kod Zvečana i ispred Flotacije u Leposaviću, navodeći da će im usvajanje tog zakona ugroziti egzistenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.