U trendu

Matić: Proširenje mandata Komisije dobar potez

BEOGRAD – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić pozdravio je odluku Vlade Srbije kojom je proširen zadatak i mandat te Komisije na istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovoj oceni ta odluka je veoma važna za borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara, jer, kako je naveo u pisanoj izjavi, i pored činjenice da postoje međunarodni dogovori o istragama vezanim za ubijene i nestale, nije bilo pomaka u otkrivanju činjenica vezanih za ubijene i nestale novinare i medijske radnike u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.
Nije bilo ni ozbiljnijih pomaka u saradnji tužilaštava, policija, navodi Matić, a takođe se nisu posebno raszmatrali slučajevi ubijenih i kidnapovanih novinara.

„Zbog toga odluka da se u rad Komisije uključe i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine i Službe za ratne zločine MUP-a predstavlja pomak ka konstruktivnom učešću u rasvetljavanju ubistava i kidnapovanjima novinara. Razotkrivanje sudbine novinara sa prostora Srbije ovim dobija nove mogućnosti“, smatra Matić.

U isto vreme, kako kaže, stvoren je i sistemski pravni prostor za učešće institucija Srbije u naporima da se rasvetle ubistva i nestanak novinara u regionu.

On je izrazio nadu da će i međunarodni Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka prihvatiti da je u Srbiji bilo i drugih žrtava, pored Slavka Ćuruvije, odnosno da će najzad na svoj spisak nastradalih novinara i medijskih radnika staviti i 16 ubijenih u bombardovanju zgrade RTS-a i da će na taj način dati bitan doprinos borbi protiv nekažnjivosti.

Takvo priznanje bi, kako je napomenuo, omogućilo da se orgamnizuju efikasnije akcije prikupljanja podataka o tome ko je izdao naređenje za bombardovanje jedne medijske kuće, što se dogodilo prvi put u istoriji.
Matić očekuje prve pomake u slučajevima pet nestalih srpskih novinara na KIM, kao i ubistva devet novinara.

„Takođe, razgovaraćemo sa kolegama i predstavnicima nadležnih institucija u Hrvatskoj o istragama koje su vođene ili nisu postojale u slučajevima ubistava naših kolega za vreme ratnih operacija“, najavio je Matić i naveo da je primer kako treba da funkcioniše saradnja ona u slučaju ubistva zagrebačkog novinara Ive Pukanića 2008.

Taj slučaj govori o potrebi da sarađujemo, jer se dogodio u Hrvatskoj, a u ubistvu i njegovom planiranju učestvovali su i pravosnažno osuđeni građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i još nije otkriven nalogodavac, koji bi mogao biti iz neke pete zemlje, podsetio je Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.