U trendu

MEDEL osudio formiranje provladinih organizacija u Srbiji

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL) osudilo je trend formiranja provladinih strukovnih organizacija u Srbiju koje stvaraju „iskrivljenu sliku o pravosudju i društvu“, saopštilo je danas Udruženje društva sudija Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, na sednici administrativnog odbora MEDEL-a u Sofiji 17. novembra usvojeno je saopštenje o provladinim organizacijama, poznatih kao GONGO (government-oriented nongovernmental organizations or government nongovernmental organizations).

„Ove organizacije često su podržane od strane izvršne vlasti i provladinih medija, dok su u fokusu njihovih interesa autentična udruženja sudija i tužilaca, kao i druge autentične nevladine organizacije koje se bave pitanjima pravosudja“, upozorio je MEDEL.

To evropsko udruženje je izrazilo zabirnutost zbog podrške vladinih zvaničnika i provladinih medija GONGO organizacijama, zbog čega je pozvalo vlast da „političke ciljeve ostvaruju političkim sredstvima, a ne putem stvaranja paralelnih profesionalnih udruženja i civilnog sektora“.

Istakli su da je cilj delovanja GONGO organizacija „diskreditacija, obesmišljavanje i stvaranje konfuzije u javnosti u pogledu rada i stavova autentičnih udruženja“, budući da imaju slična imena ili skraćenice kao autentična udruženja sudija i tužilaca.

„MEDEL ukazuje na rizik da takve organizacije ne doprinose javnom diskursu u demokratskom društvu u pogledu položaja pravosudja, statusa sudija i tužilaca i zaštite ljudskih prava, već za svrhu ima stvaranje iskrivljene slike o pravosudju i društvu“, navodi se u saopštenju. 

MEDEL je reprezentativna organizacija koja okuplja evropska udruženja sudija i tužilaca i to 25 udruženja sudija ili tužilaca iz 16 zemalja Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.