U trendu

Mediji nisu kanali za distribuciji PR kampanja lokalnih vlasti

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da je opet pozvala gradske vlasti Požarevca da povuku javni poziv za „nabavku medijskih usluga“ i raspišu konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

U saopštenju Koalicije, koju čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres, navodi se da je grad Požarevac postupio suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima jer je, umesto javnog konkursa, raspisao javni poziv za „nabavku medijskih usluga“ i to za potrebe „praćenja aktivnosti rada organa lokalne samouprave“.

Koalicija je istakla da mediji više ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su mediji potpuno autonomni u odredjivanju svoje uredjivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobodjena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti.

„Samo izveštavanje o aktivnostima organa javne vlasti mora da bude objektivno, nepristrasno i kritičko a ne ‘naručeno'“, navela je Koalicija.

Podsetila je da nije prvi put da grad Požarevac zloupotrebljava institut javne nabavke kako bi posrednim putem finansirao odredjene medije, kršeći tako Zakon o javnom informisanju i medijima, ali istovremeno zloupotrebljavajući pravila Zakona o javnim nabavkama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.