U trendu

Mediji: Rumunija u naredne dve godine kupuje još pet aviona F-16 od Portugalije

Rumunska skupština odlučila je da ta zemlja kupi dodatnih pet polovnih modernizovanih borbenih aviona F-16 od Portugalije, čime će flota istočnog suseda Srbije u naredne dve godine narasti na ukupno 17 letelica tog tipa.

Kako piše portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), četiri aviona će biti isporučena 2020. godine a peti godinu dana kasnije a letelice će prethodno biti remontovane i modernizovane na isti standard kao i prvih 12 aviona, koje je Rumunija takodje kupila od Portugalije.

„Bukurešt će za drugu turu aviona i radove u zemlji porekla platiti oko 250 miliona evra. Troškovi podrazumevaju ne samo remont i održavanje već i obuku i logističke potrebe. Odlukom rumunskog parlamenta tako je nastavljen program ‘Višenamenskog borbenog aviona’ čiji je dugoročni cilj da opremi vazduhoplovstvo sa 36 aviona F-16“, navodi portal.

U tekstu se dodaje da doneti zakon predvidja da domaća industrija preuzme poslove održavanja, većih popravki na motoru i dalju modernizaciju.

Svi avioni nabavljeni iz Portugala proći će takozvani program MLU (mid life update) koji će omogućiti ne samo veće borbene mogućnosti već i produženje životnog veka.

„Reč je o vrlo dragocenim radovima jer se radi o devet portugalskih jednoseda i tri dvoseda (AM i BM standard) koji su proizvedeni još u prvoj polovini 80-ih godina“, dodaje se.

Do sada je za prelazak sa sovjetskih Migova 21 na F-16 Rumunija potrošila više od 650 miliona evra. Tim novcem je obezbedjena prva eskadrila sa 12 aviona a plaćen je i program modernizacije, prilagodjena je postojeća infrastruktura, nabavljeno je naoružanje i sprovedena obuka letačkog i zemaljskog tehničkog sastava.

„Išlo se dotle da je za potrebe korišćenja ‘novih’ aviona produžavana čak i poletno-sletna staza a omogućeno je i adekvatno čuvanje aviona u novim hangarima“, dodaje se.

U martu 2019. godine proglašeno je da je prva jedinica sa F-16 dostigla početni nivo operativne sposobnosti u 86. vazduhoplovnoj bazi u gradu Feteštiju, 140 kilometara istočno od Bukurešta.

Trenutni broj pilota i mehaničara, medjutim, omogućava ne mnogo više od učešća u dežurstvu u sistemu PVO, mada je u oktobru odredjeni broj rumunskih „šesnaestica“ prvi put učestvovao u tradicionalnoj zajedničkoj vojnoj vežbi sa Srbijom pod nazivom „Air solution 2019“.

Uprkos tome što Rumunija nastavlja modernizaciju svoje borbene avijacije, odredjeni broj sovjetskih letelica Mig-21 Lancer B/C ostaće još nekoliko godina paralelno u upotrebi.

Reč je o avionima koje je Rumunija modernizovala sa Izraelom početkom 21. veka, što je u stručnim krugovima tada ocenjeno kao veoma uspešna modernizacija.

Iako se u upotrebi i dalje nalazi oko 20 aviona Lancer B/C, reč je o letelicama koje su izvorno nabavljene za rumunsku vojsku početkom sedamdesetih godina prošlog veka i njihov vek upotrebe se ubrzano približava kraju, piše taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.